Γκιουλέν: Χρειάζεται νέο Σύνταγμα για τη σωτηρία της Δημοκρατίας

Την άποψη ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα για να σώσει το δημοκρατικό της πολίτευμα, εκφράζει με άρθρο του στους Financial Times, ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει μιλήσει δημοσίως για τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, άνθρωποι, οι οποίοι σχετίζονται με επίκαιρα πόστα στον κρατικό μηχανισμό συνδέονται με τις αποκαλύψιες, οι οποίες βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας.

"Υπάρχει μια εγγενής εμπιστοσύνη του λαού, την οποία έχτισε με πολύ κόπο η Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία, σε μια δημοκρατική και υπεύθυνη κυβέρνηση που σέβεται το κράτος δικαίου. Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία θεωρήθηκε ως παράδειγμα μιας χώρας που ευημερούσε, διατηρώντας παράλληλα μια δημοκρατική κυβέρνηση από ευσεβείς μουσουλμάνους ηγέτες", όπως λέει στο άρθρο του ο Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τον ιμάμη, "αρκετές πρόσφατες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις από την ΕΕ και από άλλες δυτικές χώρες - ανάμεσά τους, ένας νόμος που εξουσιοδοτεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς, ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό των ελευθεριών στο Διαδίκτυο, και ένα σχέδιο νόμου που θα δίνει στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας εξουσίες παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σε δικτατορικά καθεστώτα"

Πάντως, επισημαίνει ότι είναι θετική η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να βάλει ένα τέλος στην παρέμβαση του στρατού στην εσωτερική πολιτική, και τη χαρακτηρίζει αναγκαία μετά από δεκαετίες με πραξικοπήματα και πολιτική δυσλειτουργία, προσθέτοντας ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή επαινέθηκαν από την ΕΕ και υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των Τούρκων.

Μεταξύ άλλων προσθέτει ότι "ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσει η τουρκική κυβέρνηση την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και τον σεβασμό στο εξωτερικό είναι ανανεώνοντας την δέσμευσή της για τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την υπεύθυνη διακυβέρνηση. Η δέσμευση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο, δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα συνταχθεί από πολιτικούς".

"Η δημοκρατία δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις ισλαμικές αρχές διακυβέρνησης και τους ηθικούς στόχους του Ισλάμ, όπως είναι η προστασία της ζωής και της θρησκευτικής ελευθερίας, που εξυπηρετούνται καλύτερα σε μια δημοκρατία, όπου οι πολίτες συμμετέχουν στην κυβέρνηση", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γκιουλέν.