Βολές Ευρωπαίων κατά της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ότι το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.

Η ίδια εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν συντελέστηκε πρόοδος για τη σύσταση "διεθνούς ομάδας επαφής", η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση.

"Επισήμανε την κρισιμότητα της κατάληξης σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σχετικά με το θέμα", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι αν δεν συγκροτηθεί διεθνής ομάδα επαφής μέσα στις επόμενες ημέρες και δεν επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι πιθανόν η ΕΕ να επιβάλει στη Ρωσία περισσότερες κυρώσεις όπως περιορισμούς στις μετακινήσεις και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών.

Αγγλία: Λανθασμένος χειρισμός η κατάληψη της Κριμαίας

Η κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ένας "εξαιρετικά λανθασμένος υπολογισμός" και η Μόσχα ενδεχομένως να υποστεί μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, προειδοποίησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο ίδιος είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να στραφούν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για την προμήθεια φυσικού αερίου, εγκαταλείποντας τη Ρωσία και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της.

Όπως είπε ο Χέιγκ στην τηλεόραση του BBC, το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία είναι "υπερβολικά σύντομο".

"Ο κόσμος δεν θα μπορέσει να το θεωρήσει ελεύθερο ή δίκαιο δημοψήφισμα", είπε ο Χέιγκ και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα αδιαφορεί για την οργή της Δύσης απέναντι στις πράξεις της στην Κριμαία.

"Θεωρώ ότι (οι Ρώσοι) πράγματι ενδιαφέρονται για τις διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στις πράξεις τους. Οι αντιδράσεις αυτές είναι έντονες", τόνισε ο Χέιγκ και συμπλήρωσε ότι αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, "μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες εμπορικές και οικονομικές επιπτώσεις".

Τα πιθανά μέτρα, όπως το πάγωμα της βίζας και η απαγόρευση των μετακινήσεων "θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη των εμπλεκομένων".

"Αυτά είναι δεδομένα που θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα σημαίνουν ότι (η επέμβαση στην Ουκρανία) υπήρξε ένας εξαιρετικά λανθασμένος υπολογισμός".

Παρότι δεν έχουν σημειωθεί ένοπλες συγκρούσεις, ο Χέιγκ προειδοποίησε ότι η απουσία προόδου μέσω των διαπραγματεύσεων θα "επιφέρει τον πραγματικό κίνδυνο μίας ένοπλης σύρραξης".

Χοντορκόφσκι: Η βία κατά των διαδηλωτών, προϊόν συμφωνίας με τις ρωσικές αρχές

Ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, απευθυνόμενος σε πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας(Maidan) στο κέντρο του Κιέβου, θέατρο των διαδηλώσεων κατά του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου Γιανουκόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ήταν συνένοχος της αστυνομίας στα βίαια επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Χοντορκόφσκι, ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Κρεμλίνου, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι διαδηλωτές είναι βίαοι "νεο-φασίστες" λέγοντας: "Όπως πάντα, ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας. Δεν υπάρχουν εδώ φασιστές ή ναζιστές".

Η βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών τον περασμένο μήνα--κατά των ίδιο--"ήταν κατόπιν συμφωνίας με τις ρωσικές αρχές".