Μετρούν δυνάμεις Ουκρανία και Ρωσία – Οσμή πολέμου στην Κριμαία

Το ένα μετά το άλλο σημειώνονται τα επεισόδια και οι αψιμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας και τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι όσο και η Δύση παρακολουθούν ανήσυχοι καθώς κάθε επεισόδιο από αυτά μπορεί να αποτελέσει casus belli.

Ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, ο ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι, ανακοίνωσε ότι δηλώνει πλέον πίστη στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο επιτελείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη. Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής, τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, χαιρέτισε μια «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε ότι ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί «υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου», μιλώντας κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Στην Κριμαία, την απομονωμένη χερσόνησο της νότιας Ουκρανίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι, ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. (τελευταία ενημέρωση 20.00)

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε το πρωί ότι ένας Ρώσος αξιωματικός έδωσε στους Ουκρανούς στρατιωτικούς προθεσμία εντός της ημέρας για να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει προετοιμασίες για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον της Ρωσίας αλλά θα ζητήσει κι από άλλα κράτη να τη συνδράμουν εάν η Μόσχα επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

"Πρόκειται να επιδείξουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας όπως αποφασίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο και προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας", δήλωσε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ στην εκπομπή "State of the Union" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

"Εάν η επιδείνωση συνεχιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο, καθώς κάθε ώρα που περνάει τα ρωσικά στρατεύματα αυξάνουν τον αριθμό τους, φυσικά θα ζητήσουμε στρατιωτική υποστήριξη και άλλη υποστήριξη", πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένα στόλος που αποτελείται από 10 πολεμικά τα οποία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δεν το έχουν εγκαταλείψει και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές στο Κίεβο.

Πολεμική δηλώσεων Ρωσίας - Δύσης

Σε οξύτατο τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε την "απίστευτη επίθεση" της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και απείλησε ότι θα υπάρξουν "πολύ σοβαρές συνέπειες", τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

"Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες" δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή "Face the Nation" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της "ένα σύνολο σωστών επιλογών" που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

"Πρόκειται για μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της" προσέθεσε ο Κέρι.

Ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν, με τον οποίο είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία χθες διάρκειας 90 λεπτών, ότι "θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

"Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής" στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την "επιβολή κυρώσεων" και "οικονομική απομόνωση".

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει σήμερα όταν ερωτήθηκε για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας.

"Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν" δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πάντως, η στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας είναι σαφής και καθώς η Δύση δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει στρατιωτικά το Κίεβο, η υπεροχή των όπλων μαζί με τις οικονομικές απειλές είναι τα δυνατότερα χαρτιά στα χέρια του Κρεμλίνου.