Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της νέας Ουκρανικής εξέγερσης

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για το ποιοι ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που γέμισαν τους δρόμους της Ουκρανίας και μέσα από σκληρές συγκρούσεις μηνών οδήγησαν στην εκδίωξη του προέδρου Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησης του.

Στη μεγάλη μάζα των διαδηλωτών παρεισέφρυσαν εκτός από ανθρώπους δυσαρεστημένους με το καθεστώς πολίτες ακόμη και ακροδεξιά στοιχεία.

Ωστόσο υπήρξαν και άνθρωποι από πολλές "θέσεις". Ερευνητές δημοσιογράφοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, πολλές προσωπικότητες που ανέπτυξαν ενεργό δράση κατά τη διάρκεια των τριών μηνών των κινητοποιήσεων.

Ορισμένοι από αυτούς είναι:

- Ντμίτρο Μπουλάτοφ, 35 ετών, υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού

Ο ενεργός ακτιβιστής του κινήματος Automaidan, του κινήματος των διαδηλωτών με αυτοκίνητα, ο οποίος οργάνωσε πολυάριθμες θεαματικές κινητοποιήσεις, ιδίως εκείνες μπροστά από την κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς κοντά στο Κίεβο, είχε πέσει θύμα απαγωγής και είχε βασανιστεί για μία εβδομάδα από άγνωστους. Η υπόθεσή του έγινε σύμβολο στο εξωτερικό της καταστολής των ακτιβιστών. Επέστρεψε στην Ουκρανία αφότου νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Βίλνιους, στη Λιθουανία.

- Ευγένιος Νίστσουκ, 41 ετών, υπουργός Πολιτισμού

Ο εκφωνητής της εξέδρας που είχε τοποθετηθεί στο κέντρο της Μαϊντάν, της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, την οποία είχαν καταλάβει νυχθημερόν για ένα διάστημα τριών μηνών και πλέον οι διαδηλωτές και αναδείχθηκε σε σύμβολο της κινήματος αμφισβήτησης. Ήταν παρών κατά τη διάρκεια των μεγαλειωδών συγκεντρώσεων αλλά επίσης και κυρίως τη νύχτα της 18ης Φεβρουαρίου κατά την οποία οι μονάδες αντιμετώπισης των ταραχών επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών. Κράτησε στα ύψη το ηθικό των διαδηλωτών την ώρα που οι αστυνομικοί, με ρίψεις νερού και τεθωρακισμένα οχήματα, διέλυαν τα πρώτα οδοφράγματα και έπαιρναν τον έλεγχο ενός τμήματος της πλατείας.

- Ολέγκ Μουσί, 48 ετών, υπουργός Υγείας

Ο αναισθησιολόγος αυτός είχε τεθεί επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μυστικών νοσοκομείων, εξοπλισμένων με χειρουργεία και μηχανήματα ανάνηψης με στόχο την φροντίδα στο Κίεβο των χιλιάδων τραυματισμένων διαδηλωτών. Πολλοί φοιτητές ιατρικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του κι έσπευσαν στο πλευρό των διαδηλωτών στη Maidan.

- Σεργκέι Κβιτ, 48 ετών, υπουργός Εκπαίδευσης

Πρύτανης του πανεπιστημίου Kiev- Moguila, του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ουκρανίας. Το 2011 είχε καταδικάσει δημόσια τη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού και ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο και είχε υπερασπιστεί καθ’ όλη τη διάρκειά των κινητοποιήσεων το δικαίωμα των φοιτητών, τους οποίους απειλούσαν με αντίποινα οι αρχές, να συμμετέχουν στα πολιτικά γεγονότα.

- Πάβλο Σερεμέτα, 43 ετών, υπουργός Οικονομίας

Οικονομολόγος που σπούδασε στις ΗΠΑ. Διευθυντής του τμήματος οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Moguila του Κιέβου, που έπαιξε ρόλο στο κίνημα αμφισβήτησης. Παρέδιδε μαθήματα σε πανεπιστήμια της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας και συχνά ήταν συντονιστής σε διεθνή συνέδρια που οργανώνονταν στο Κίεβο.

- Αντρί Ντεστσίτσα, 48 ετών, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Απεσταλμένος της Ουκρανίας σε συγκρούσεις του παρελθόντος στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης (Ναγκόρνο Καραμπάχ, Υπερδνειστερία, Αμπχαζία). Από τους πρώτους Ουκρανούς διπλωμάτες που υποστήριξε ανοιχτά το κίνημα διαμαρτυρίας.

- Τετιάνα Τσορνόβολ, 34 ετών, η υποψηφιότητά της για την διεύθυνση της νεοπαγούς Υπηρεσίας Κατά της Διαφθοράς ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στη Maidan

Θεωρείται η "Ζαν ντ' Αρκ" της Maidan, έγινε διάσημη μετά τις έρευνες που διενήργησε στις πολυτελείς κατοικίες του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άλλων ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησής του. Εκείνη ήταν που ξεκίνησε την επίθεση την 1η Δεκεμβρίου εναντίον του δημαρχείου του Κιέβου, το οποίο κατέλαβαν οι διαδηλωτές και δεν αποχώρησαν έκτοτε. Είχε δεχθεί άγρια επίθεση στα τέλη Δεκεμβρίου, υπόθεση που προκάλεσε την κατακραυγή της Δύσης.

- Αντρέι Παρούμπι, 43 ετών, η υποψηφιότητά του, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στη Maidan για την ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα Ασφαλείας και Άμυνας· αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από τον μεταβατικό πρόεδρο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Ο βουλευτής του κόμματος της Γιούλιας Τιμοσένκο ορίστηκε «διοικητής» της πλατείας Maidan από τα κινήματα της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών. Οι ομάδες αυτοάμυνας των οποίων ηγείται εγγυώνται την ασφάλεια στους δρόμους και γύρω από τα δημόσια κτίρια στο Κίεβο, το οποία είχαν εγκαταλείψει οι δυνάμεις της αστυνομίας. Χαρακτηρίζεται ένας από τους λίγους που μπορεί να επιβληθεί στις πιο ακραίες ομάδες, όπως η παραστρατιωτική οργάνωση Δεξιός Τομέας που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των οδοφραγμάτων εναντίον των αστυνομικών.

- Ίγκορ Σομπόλεφ, 37 ετών: οι υπεύθυνοι της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα τεθεί επικεφαλής μιας επιτροπής που θα αναλάβει το έργο της εξυγίανσης της πολιτικής ζωής της χώρας, η οποία αναμένεται να συσταθεί σύντομα.

Δημοσιογράφος και ακτιβιστής, εκ των διοργανωτών της Maidan, μετά τη μεταστροφή υπέρ της Ρωσίας της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει την συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάλεσε τους διαδηλωτές να οργανωθούν σε ομάδες αυτοάμυνας για να διαδηλώσουν εναντίον των αστυνομικών.