Ουκρανία: Όριο στις αναλήψεις βάζει η Κεντρική Τράπεζα

Η πολιτική κατάρρευση ήρθε, τώρα η Ουκρανία βρίσκεται στα όρια κοινωνικής και της οικονομικής κατάρρευσης. Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι έθεσε ανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψης από τις ουκρανικές τράπεζες τα 15.000 γρίβνα (1.095 ευρώ).

Το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας έχασε το εν τέταρτον της αξίας του από την αρχή του έτους, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι ανησυχίες των επενδυτών πολλαπλασιάζονται με την πολιτική κρίση που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τις φιλορωσικές αποσχιστικές εντάσεις στην περιοχή της Κριμαίας.

Η Ουκρανία κινδυνεύει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, εάν δεν υπάρξει ταχεία εισροή διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή διπλάσιο από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το 2010 "όταν ο Γιανουκόβιτς ανέλαβε την εξουσία".

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε χθες επίσημο αίτημα από την Ουκρανία για οικονομική βοήθεια και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί", σύμφωνα με την γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.

Η νέα ουκρανική ηγεσία έχει αποτιμήσει στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια τη διεθνή βοήθεια που θα χρειασθεί να λάβει κατά την επόμενη διετία.

Η Ουάσινγκτον δια του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία. Μιλώντας για τους Ευρωπαίους ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι εξετάζεται η παροχή εγγύησης για δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο.

Η προηγούμενη ουκρανική ηγεσία δεν είχε κρύψει το γεγονός ότι η ύφεση ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο υπαναχώρησε στο τέλος του Νοεμβρίου στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας στη θέση της σχέδιο οικονομικής σωτηρίας από τη Ρωσία, η έκβαση του οποίου είναι πλέον αβέβαιη.

Οι ουκρανικές αρχές δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη του νομίσματός τους τον περασμένο χρόνο, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε ύφεση και τα συναλλαγματικά αποθέματα έφθασαν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.