Η Ουκρανία ζητά από ΗΠΑ και Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της

Πεδίο μάχης όχι μόνο των εσωτερικών δυνάμεων αλλά και των διεθνών δυνάμεων έχει γίνει η Ουκρανία. Η χώρα απειλείται με σχίσμα και το μπρα-ντε-φερ Δύσης και Ρωσίας φαίνεται να κρατεί καλά.

Το πρωί της Παρασκευής, η νέα, φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας. Το ουκρανικό κοινοβούλιο έκανε ψήφισμα - έκκληση προς τη Δύση, μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύκτας από ενόπλους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες "να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους" απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν "αμέσως" διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην "άμβλυνση της έντασης".

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ανεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε από το βήμα του κοινοβουλίου τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας για τις 11.00 τοπική ώρα με θέμα την κατάσταση στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει και κρατούν από χθες τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στη Συμφερούπολη είναι "τρομοκράτες που επιχειρούν υπό ρωσική σημαία".

Επίσης το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία "να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας...(και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή".

Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επείγουσα σύγκλησή του με θέμα την κρίση στη χώρα.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι απευθύνει έκκληση προς το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το φως της συμφωνίας του 1993 με την οποία δεσμεύονται οι μεγάλες δυνάμεις να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.