Το πολύ μέχρι αύριο νέος Ιταλός πρωθυπουργός ο Ρέντσι

Ο 40χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας και νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι- όπως όλα δείχνουν- ο επόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, μετά και την σημερινή παραίτηση του Ενρίκο Λέτα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποφάσισε να μην ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και την γερουσία όπως είχε ανακοινώσει σε προχθεσινές δηλώσεις του- ενώ ο Ιταλός πρόεδρος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επισημοποιήσει ο Λέτα την παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως ζητούσε η ιταλική αντιπολίτευση.

Έτσι, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να αναθέσει απευθείας τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Ρέντσι , ο οποίος έχει την ευρεία στήριξη τόσο του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και των υπολοίπων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας-  τη Νέα Κεντροδεξιά και την Επιλογή Πολιτών.

Οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσουν σήμερα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Σάββατο.

Ο  δήμαρχος της Φλορεντίας θα γίνει πρωθυπουργός χωρίς να έχει ποτέ συμμετάσχει ούτε νικήσει σε εθνική εκλογική αναμέτρηση και χωρίς να είναι καν εκλεγμένος στο κοινοβούλιο.

Ο Ρέντσι αναδείχθηκε επικεφαλής του PD έπειτα από προκριματικές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν οι ψηφοφόροι της αριστεράς και ουδέποτε κατείχε έδρα στο εθνικό κοινοβούλιο. 

Ο 40χρονος "αδελφοκτόνος" όπως τον χαρακτηρίζουν τα ιταλικά μέσα πολιτικός, θα είναι ο τρίτος διαδοχικός πρωθυπουργός της Ιταλίας που δεν θα έχει εκλεγεί στη θέση αυτή, μετά τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι και τον Λέτα, ο οποίος διορίσθηκε πρωθυπουργός έπειτα από εβδομάδες άκαρπων διαβουλεύσεων μεταξύ αντίπαλων κομμάτων.