Λέτα: Παραιτούμαι αύριο

Καταιγιστικές είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, μετα την ομιλία του του νέου γραμματέα των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι στην συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Σε ανακοίνωση του, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του την Παρασκευή και όχι απόψε, όπως μετέδιδε συνεχώς από την Τετάρτη το βράδυ ο Ιταλικός Τύπος.

Ο Λέτα ανακοίνωσε την παραίτηση του αμέσως μετά την έγκριση από την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της πρότασης του Ρέντσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία, με 136 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση Ρέντσι , ωστόσο τόνισε ότι "η κυβέρνηση Λέτα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς".

Διαβάστε: Ο Λέτα φεύγει, ο Ρέντζι έρχεται

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο το πρωί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας.   

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ή θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου.

Μια ψηφοφορία εμπιστοσύνης όμως στο κοινοβούλιο θα ανάγκαζε τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κόμματος του Λέτα που συμπαρατάσσονται με τον Ρέντσι, να τον καταψηφίσουν δημόσια.

Ο Ενρίκο Λέτα εξελέγη πρωθυπουργός της Ιταλίας στις 24 Απριλίου 2013 και διαδέχθηκε τον Μάριο Μόντι, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς - Κέντρου.