Τον Ιούνιο η ρυμούλκηση του Costa Concordia

Τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει η μεταφορά του Costa Concordia από το σημείο του ναυαγίου στο ιταλικό νησί Τζίλιο, ως το λιμάνι τελικού προορισμού.

Σε μια περίπλοκη επιχείρηση, τον περασμένο Σεπτέμβριο ομάδα μηχανικών επανέφεραν το πλοίο σε κατακόρυφη θέση.

Ως το Μάρτιο οι αρμόδιοι θα πρέπει να έχουν επιλέξει τον τελικό προορισμό του καθώς οι κάτοικοι του τουριστικού νησιού πιέζουν για την απομάκρυνση του ναυαγίου από την περιοχή πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Concordia - που θυμίζει πια πλοίο-φάντασμα- πρόκειται να ρυμουλκηθεί στο κοντινό λιμάνι Πιομπίνο, στο Λιβόρνο, για να διαλυθεί.

Οι αρχές τώρα θα πρέπει να φροντίσουν για την ενίσχυση των κατεστραμμένων τμημάτων του πλοίου, ώστε να μην καταρρεύσουν κατά την ρυμούλκησή του.

"Αν η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και δεν επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά του πλοίου, τότε το Concordia θα παραμείνει σε προσωρινό λιμάνι μέχρι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Κατόπιν, θα μεταφερθεί με τη βοήθεια του ολλανδικού Dockwise Vanguard από το προσωρινό λιμάνι μέχρι τον τελικό προορισμό", δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλι.

Τριάντα δύο άνθρωποι πνίγηκαν όταν το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσέκρουσε σε βράχο ανοιχτά του Τζίλιο, τη νύχτα της  13ης Ιανουαρίου του 2012, ανοικτά της Τοσκάνη.