Δρόμος χωρίς επιστροφή οι εξελίξεις στην Τουρκία

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Στη μία το μεσημέρι ο βουλευτής και πρώην υπουργός πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ενώ προηγήθηκαν σήμερα οι παραιτήσεις πρώτα του βουλευτή, Ερντάλ Καλκάν, και, στη συνέχεια, του βουλευτή Χαλούκ Όζνταλγκα.

Χτες το βράδυ, το κυβερνών κόμμα είχε ανακοινώσει ότι οι παραπάνω τρεις βουλευτές παραπέμπονται στο πειθαρχικό με αίτημα τη διαγραφή τους.

Συνολικά, οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν παραιτηθεί από την 30ή Νοεμβρίου, λόγω της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το θρησκευτικό τάγμα του χότζα, Φετχουλάχ Γκιουλέν, και της υπόθεσης διαφθοράς.

Αποστάσεις από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο

Από την πλευρά του, ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάρισε τη θέση του απέναντι στην πολιτική αναταραχή, που επικρατεί στη χώρα, εξέδωσε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, δηλώνοντας ότι δεν θα εμπλακεί στις πολιτικές διαφωνίες.

Η ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Επιτελείου εξεδόθη μετά από σχόλια σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που άφηναν υπονοούμενα για «στρατόπεδα» στον Τουρκικό στρατό, εν μέσω της εν εξελίξει έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς, που συνταράσσει την τουρκική πολιτική σκηνή.

Μάλιστα, στην εφημερίδα Daily Star, σύμβουλος του Ερντογάν δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο αναφέρει ότι το σκάνδαλο μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την πραγματοποίηση πραξικοπήματος.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να εμπλακούν στην πολιτική διαμάχη. Από την άλλη, θα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με τις τοποθετήσεις μελών τους», αναφέρεται στη δήλωση.

Τα ονόματα των 41 που επρόκειτο να προσαχθούν

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να κινείται στον αστερισμό του σκανδάλου με τις μίζες, η Hurriyet δημοσιεύει λίστα με τα ονόματα 41 προσώπων που, όπως υποστηρίζει, θα προσάγονταν στο δεύτερο κύμα της σχετικής έρευνας - η οποία πάγωσε λόγω της απομάκρυνσης του εισαγγελέα. Ανάμεσά τους, βρίσκονται επιχειρηματίες και στελέχη κοντά στο περιβάλλον του Ερντογάν. 

Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας συνεχίζουν την απότομη καθοδική τους πορεία.

Διαβάστε ακόμα : Η ελεύθερη πτώση του τουρκικού χρηματιστηρίου

Σύμφωνα με τη Hurriyet, στη λίστα των προσαγωγών, που δεν έγιναν, βρίσκεται ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας, Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα, και Τούρκοι επιχειρηματίες, που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς. 

Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς είχε καταγγείλει την Πέμπτη ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ είχε τονίσει ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Το βράδυ της Πέμπτης, το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.

Στον κατάλογο, εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί, περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου, Οσάμα Κουτούμπ, και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ», Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς, όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».