“Πάρτυ” στο Χρηματιστήριο Αθηνών, “κηδεία” στην Κωνσταντινούπολη

Σε μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις της χρονιάς εξελίσσεται η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που καταγράφει ισχυρά κέρδη, την ώρα που στην Τουρκία το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετρά και σήμερα σοβαρές απώλειες, ενώ η τουρκική λίρα αποδυναμώνεται ραγδαία.

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται αυτήν την ώρα στις 1.157,40 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 4,08%, με τον τζίρο να βρίσκεται ήδη πάνω από τα 55 εκατομμύρια ευρώ. “Οδηγός” στα κέρδη αυτά είναι ο τραπεζικός κλάδος, του οποίου οι μετοχές σημειώνουν άνοδο 4,74%.

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στην τουρκική αγορά, που πλήττεται βαριά από τις σκιές του σκανδάλου διαφθοράς που συνταράσσει τη χώρα, και τους έντονους τριγμούς που υφίσταται η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο δείκτης Borsa της Κωνσταντινούπολης έκλεισε στις 62.054,74 μονάδες, με βαριές απώλειες 3,87%, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις συνολικές απώλειες της τάξεως του 13,74% που είχαν καταγραφεί από τις 17 Δεκεμβρίου, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο, μέχρι και την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα αποδυναμώνεται ταχύτατα, κι έτσι η ισοτιμία τόσο του ευρώ, όσο και του δολαρίου, με την τουρκική λίρα, έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ. Η τιμή του ευρώ έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 3 λιρών (3,0022 λίρες, άνοδος 3,07%), ενώ το δολάριο ανέρχεται πλέον σε 2,1663 τουρκικές λίρες (+1,85%).