Πέσανε κεφάλια στη Λαμπεντούζα, μετά το βίντεο της ντροπής

Το βίντεο-ντοκουμέντο της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης, στο οποίο εικονίζονται μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας της Λαμπεντούζα να γδύνονται δημοσίως και να "ψεκάζονται" με μάνικες, για απολύμανση κατά της ψώρας –παρά το κρύο- προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση τόσο στο εσωτερικό της Ιταλίας όσο και στην ΕΕ.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσίας της χώρας εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις εικόνες της ντροπής που έκαναν τον γύρο του κόσμου ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο έχουν αναγγείλει την διεξαγωγή έρευνας η οποία "πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".

 Απαράδεκτες οι συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού Lampedusa Accoglienza ("Υποδοχή Λαμπεντούζα") οι οποίοι διαχειρίζονταν το "κέντρο υποδοχής μεταναστών" στο νησί τα τελευταία έξι χρόνια, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.

"Αποφασίσθηκε η αντικατάσταση των ιθυνόντων του κέντρου μεταναστών και η αξιοποίηση νέων επαγγελματιών", αναφέρεται σε επίσημη σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη σχετική έκκληση της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών της Σικελίας, της οποίας ο Lampedusa Accoglienza είναι μέλος.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ χαρακτήρισε " αποκρουστικές και απαράδεκτες" τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας ενώ η Κομισιόν απείλησε την Ιταλία, ότι θα υποστεί νομικές κυρώσεις, αν δεν βελτιωθούν για τους μετανάστες οι συνθήκες κράτησης.