Απαράδεκτες οι συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών στη Λαμπεντούζα

H Ιταλία εξακολουθεί να κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί Λαμπεντούζα, κατήγγειλε σήμερα σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μία ημέρα νωρίτερα, η κρατική ιταλική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα αναγκάζονται να γδύνονται δημοσίως- άντρες και γυναίκες μαζί- και να καταβρέχονται με μάνικες από τους υπαλλήλους, ώστε να μην κολλήσουν ψώρα.  "Ψεκάζουν ανθρώπους χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό" αναφέρουν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το RAI, ένας μετανάστη που δεν κατονομάζεται καταγγέλλει ότι του συμπεριφέρονται "σαν ζώο", ενώ σημειώνει ότι κρατείται στο κέντρο επί 65 ημέρες.  

"Είμαι σοκαρισμένος από τις εικόνες αυτές. Θα πραγματοποιηθεί έρευνα και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, μετά τον σάλο και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το επίμαχο βίντεο.

Η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής μεταναστών- που είναι συνεχώς υπερπλήρες- είναι "ανυπόφορη και έχει ως συνέπεια, παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής, η βοήθεια που παρέχεται να είναι πολύ χειρότερη των κατώτατων κριτηρίων",δήλωσε ο αξιωματούχος της UNHCR Λόρενς Τζολς.

Η UNHCR ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μεταφέρονται από το κέντρο υποδοχής σε διάστημα 48 ωρών. "Εδώ και χρόνια ζητάμε από τις ιταλικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους από τη Λαμπεντούζα",πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι, σημείωσε ότι οι μετανάστες υποβάλλονται σε συμπεριφορές "που μοιάζουν με αυτές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης", κατηγορώντας για το γεγονός το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.