Τι συμφώνησαν οι εταίροι στη Γερμανία

Στις 14-15 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει επιτέλους κυβέρνηση η Γερμανία, τρεις μήνες σχεδόν μετά τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

Η τελευταία διαπραγμάτευση κράτησε 17 ολόκληρες ώρες προτού η Άνγκελα Μέρκελ πει το περίφημο habemus... κυβέρνηση. Προηγήθηκαν πολλές βδομάδες συζητήσεων αλλά και συγκρούσεων για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.

Ποια η διαδικασία που προβλέπεται;

Μέσα στην ημέρα τα προεδρεία των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία και δεν αναμένονται απρόοπτα.

Στη συνέχεια η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα 470.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ( SDP) όπως ορίζει το καταστατικό του. Η ψηφοφορία θα γίνει μέσω επιστολών και θα διεξαχθεί από τις 6 μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου.

Κατόπιν οι ηγέτες των τριών κομμάτων (Χριστιανοδημοκρατών CDU, Χριστιανοκοινωνιστών CSU και Σοσιαλδημοκρατών SDP) θα συνεδριάσουν για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Έτσι, το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν τις 19 Δεκεμβρίου ώστε η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας στη Γερμανία

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας προβλέπουν τις εξής μεταρρυθμίσεις:

1. Θέσπιση κατώτατης αμοιβής 8,5 ευρώ/ώρα για όλους στη Γερμανία (το μέτρο θα ισχύσει πιθανότατα από 1 Ιανουαρίου του 2015).

2. Θεμελίωση δικαιώματος για πλήρη σύνταξη στα 63 έτη με 45 έτη ασφάλισης.

3. Επιπλέον κονδύλια 23 δισ. ευρώ για την Παιδεία, την Έρευνα, τις Μεταφορές σε βάθος τετραετίας.

4. Καμία αύξηση φόρων στο ίδιο διάστημα και μείωση του χρέους μέσω πλεονασματικών προϋπολογισμών.

5. Κατώτατη σύνταξη 850 ευρώ και αύξηση των αναπηρικών συντάξεων από το 2017.

6. Κάθε εργοδότης θα έχει δικαίωμα να νοικιάζει εργαζόμενους το πολύ για 18 μήνες, ενώ μετά τους 9 μήνες οι νοικιασμένοι εργαζόμενοι θα έχουν ίδια μισθολογικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

7. Θεσπίζεται το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας για πολίτες ορισμένων χωρών εκτός Ε.Ε.

8. Το πλαφόν για την επιτρεπόμενη αύξηση ενοικίου στα σπίτια δεν θα μπορεί να ξεπερνά το μέσο όρο του ενοικίου (ανά τμ) της εκάστοτε πόλης.

9. Τέλη κυκλοφορίας σε οχήματα με ξένες πινακίδες.

10. Σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στόχος το 2030, το 60% των αναγκών της χώρας να καλύπτεται από ΑΠΕ.

11. Καθιερώνεται φόρος επί όλων των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.