Ιδιωτικό παραμένει το ρεύμα στη Γερμανία γιατί οι πολίτες δεν ψήφισαν

Δεν πέρασε τελικά από τους ιδιώτες στα χέρια του δημοσίου ο έλεγχος της παραγωγής και διαχείρισης του ηλεκτρικού ρεύματος στο Βερολίνο καθ' ότι οι πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν στο σχετικό δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο εκλογών.

Περίπου το 24% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας ομάδας πολιτών των "Berliner Energietisch", οι οποίοι είχαν καλέσει τους Βερολινέζους να ψηφίσουν "ναι" στη μεταβίβαση του δικτύου ηλεκτροδότησης στον δημόσιο τομέα. Το δημοψήφισμα χρειαζόταν την υποστήριξη τουλάχιστον του 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της πόλης για να πετύχει.

Το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος της πρωτεύουσας της Γερμανίας λειτουργεί από τη σουηδική Vattenfall και η άδεια ισχύος 20 ετών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 3,4 εκατομμύρια άτομα στο Βερολίνο λήγει το επόμενο έτος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι πολίτες του Αμβούργου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλη της Γερμανίας και του κυριότερου λιμανιού της χώρας, ψήφισαν υπέρ της επιστροφής του δικτύου τους από την Vattenfall στην ιδιοκτησία του δημοσίου.