Υψώνει μπαϊράκι η Γερμανία κατά των παρακολουθήσεων

Έφτασε η ώρα που η πολιτική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το πλαίσιο παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και τις γενικότερες παραβιάσεις επικοινωνίας που προέκυψαν στον πλανήτη με πρόσχημα της καταπολέμηση της τρομοκρατίας από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και έπειτα.

Η νέα Μπούντεσταγκ έχει περάσει ήδη ως θέμα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στις παρακολουθήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NSA).

Η Άνγκελα Μέρκελ δε θέλει να προκαλέσει και ανεβάζει διακριτικά τους τόνους. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενοχλημένη από τις παρακολουθήσεις και του δικού της κινητού τηλεφώνου.

Αν και έχουν βγει κατά το παρελθόν δεκάδες δημοσιεύματα με παραδείγματα τρόπων αποφυγής των παρακολουθήσεων από Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και οι Έλληνες πρωθυπουργοί, η παρακολούθηση του κινητού της Μέρκελ, σε συνδυασμό με την ισπανική αποκάλυψη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ότι στη χώρα της Ιβηρικής υπεκλάπησαν 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις, διεύρυναν τον κύκλο.

Οι διαμαρτυρίες του Ρομάνο Πρόντι για παρακολούθησή του σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ δείχνουν τώρα πιο σοβαρές και υπολογίσιμες και λαμβάνονται περισσότερο υπόψη.

"Τώρα ο λαός, αλλά κυρίως οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, αντιλαμβάνονται "παγωμένοι" τα αποτελέσματα της πολιτικής της 11ης Σεπτέμβρη", είπε ένας Γερμανός, ο δικηγόρος Γιαν Φιλίπ Άλμπρεχτ, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείγμα ότι οι Γερμανοί είναι οι πρώτοι που το έχουν πάρει σοβαρά. Καμιά φορά δεν έχει τόση σημασία πόσο κακό έχει γίνει, αλλά ποιος είναι αυτός που το βλέπει...

Ο Μπεν Σκοτ, πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, προέβλεψε ότι μετά το "καλοκαίρι του Σνόουντεν", βρισκόμαστε σε περίοδο επανασυσχετισμού των ισορροπιών αναφορικά με την παγκόσμια ασφάλεια και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.