Μέρκελ: Μη βιάζεστε, αργούμε ακόμα…

Μπορεί οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" να ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη,  δεν πρόκειται όμως να αποδώσουν σύντομα καρπούς.  

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία δεν θα έχει καινούργια κυβέρνηση πριν από τον Δεκέμβριο ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt,  ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πιθανόν ως τις 25 Δεκεμβρίου.  

"Τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίτερα απ’ όσο νομίζετε", είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.  

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Χέρμαν Γκρέε, δήλωσε ότι οι συνομιλίες  με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα είναι μεν "γρήγορες και εκτενείς", αλλά οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές θα χρειαστούν όλο τον Νοέμβριο για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο εκπρόσωπος του Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε ότι η καγκελάριος θα υποβάλει επισήμως την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής της, όμως θα παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι τον σχηματισμό της νέας. Την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο κοινοβούλιο. 

Τόσα δίνω, πόσα θες; 

Αφού συμφώνησαν χθες Πέμπτη να προχωρήσουν σε επίσημες συνομιλίες και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τα δύο κόμματα αναμένεται να συστήσουν 12 ομάδες που θα αναλάβουν τη διαπραγμάτευση για κάθε έναν τομέα της πολιτικής.

Το κεντρικό αίτημα του SPD είναι να θεσπιστεί νομικά ο κατώτατος μισθός, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει αυτόματη αύξηση μισθού για εκατομμύρια εργαζόμενους κυρίως στην ανατολική Γερμανία, αν υιοθετηθεί η πρόταση για ωρομίσθιο 8,5 ευρώ.

Σε αντάλλαγμα το SPD ίσως να χρειαστεί να υποχωρήσει στο αίτημά του για αύξηση της φορολογίας, γεγονός που θα ενίσχυε τα οικονομικά των κρατιδίων.  

Πηγές έχουν αναφέρει ότι το SPD θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα αρνηθεί το Εξωτερικών, γεγονός που σημαίνει ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 71 ετών, ενδέχεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Ο νυν υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε δεν εκλέχθηκε, καθώς το κόμμα του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχασαν στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου όλες τους τις έδρες.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι πιθανό να ζητήσει και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδιο για την απόδοση των κοινωνικών επιδομάτων.  

Ωστόσο,  σημείωσε ότι θεωρεί απίθανο να καταφέρει να αποσπάσει άλλες υποχωρήσεις από τη Μέρκελ.

Πάντως ο Γκάμπριελ διέψευσε ότι ήδη από τη χθεσινή συνάντηση μοιράστηκαν τα υπουργεία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατικών, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατικών, όμως τα μέσα ενημέρωσης ήδη εικάζουν για το ποιο κόμμα θα λάβει ποιο υπουργείο.