Στην τελική ευθεία ο σχηματισμός κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού”

Το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου,  Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) είναι τελικά έτοιμο να  ξεκινήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες  τις επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά από τρεις γύρους διερευνητικών επαφών.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild Zeitung, μετά από εσωκομματικές συζητήσεις με την βάση τους, τα δύο κόμματα είναι τώρα έτοιμα να συστήσουν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για την κυβέρνηση συνασπισμού.  

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη-  μετά το έκτακτο συνέδριο που θα έχουν την Κυριακή οι Σοσιαλδημοκράτες.  

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας,  Χορστ Ζεεχόφερ.

Η κίνηση αυτή αναμένεται με ιδιαίτερη... αγωνία καθώς- μετά την αποχώρηση των Πρασίνων από τις συνομιλίες με το CDU νωρίτερα αυτή την εβδομάδα- η Μέρκελ έμεινε με  ελάχιστες επιλογές. Στην ουσία, πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να σχηματίσει με τους Σοσιαλδημοκράτες μια κυβέρνηση  του λεγόμενου "μεγάλου συνασπισμού".

Ένας ανάλογος "μεγάλος συνασπισμός" είχε κυβερνήσει τη Γερμανία το 1966-1969 και το 2005-2009, στη διάρκεια της πρώτης θητείας της Μέρκελ.

Η ηγεσία του SPD θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη των 200 ανώτερων στελεχών του την Κυριακή, ώστε να λάβει την άδεια να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου και τα 470.000 μέλη του κόμματος θα πρέπει να ψηφίσουν, γεγονός που σημαίνει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να καθυστερήσει ως τον Δεκέμβριο. Για τον σχηματισμό του προηγούμενου "μεγάλου συνασπισμού" το 2005 οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 65 ημέρες.

Κλειδί το θέμα του κατώτατου μισθού

Κεντρικό ζήτημα - και αγκάθι- για μια συμφωνία είναι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, ο Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε σήμερα ανοιχτός στο θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στα 8,50 ευρώ την ώρα, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση των φόρων.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, περίπου το 11% των γερμανών εργαζομένων στην δυτική
Γερμανία κερδίζει λιγότερα από τα προτεινόμενα 8,50 ευρώ την ώρα ενώ αντίθετα ο αριθμός τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας φθάνει το 25%.

Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις για την προοπτική εφαρμογής του κατώτατου μισθού σε όλους τους τομείς και σε
όλες τις περιοχές της χώρας, εκφράζουν τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών  μελετών της Γερμανίας,

 Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας θα μεταφέρουν την δραστηριότητα τους στην Πολωνία και στην Τσεχία, όπου το κόστος εργασίας είναι
χαμηλότερο.

Την ανησυχία αυτή συμμερίζεται και η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι "θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην καταστρέψουμε θέσεις εργασίας".

Διαβάστε ακόμα:

Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση "μεγάλου συνασπισμού"