Επεισοδιακή Πρωτομαγιά σε Παρίσι, Τορίνο και Λιέγη

Χιλιάδες Ευρωπαίοι στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τα εργασιακά δικαιώματα

Επεισοδιακές ήταν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Γαλλία: Μολότοφ κατά της αστυνομίας

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στο Παρίσι, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κουκουλοφόροι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η πορεία, την οποία οργάνωσαν τέσσερα συνδικάτα με το σύνθημα "Κατά της κοινωνικής οπισθοδρόμησης που τρέφει την ακροδεξιά" αναγκάστηκε να σταματήσει πολλές φορές.

Οι νεαροί, στο περιθώριό της, προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό ρίχνοντας αυτοσχέδιες βόμβες και διάφορα αντικείμενα που έβρισκαν επί τόπου εναντίον των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Ιταλία: Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές

Συγκρούσεις αστυνομικών με ακροαριστερούς και αναρχικούς διαδηλωτές σημειώθηκαν στο Τορίνο, λίγο πριν την εκδήλωση των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά. Οι διαδηλωτές ήθελαν να φτάσουν στην πλατεία όπου είχε οργανωθεί ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από τα τρία ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil.

Oι αστυνομικοί έκαναν χρήση γκλοπ, συνεχίζοντας να χτυπούν κάποιους διαδηλωτές και όταν έπεσαν στο έδαφος και δυσκολεύονταν να σηκωθούν, όπως δείχνουν εικόνες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Πηγές τις αστυνομίας, παράλληλα, κάνουν γνωστό ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να παρεκκλίνουν από την πορεία που είχε προσυμφωνηθεί, και ότι ένα μικρό μέρος απ' αυτούς κρατούσε ξύλινα μπαστούνια. Τελικά, μπόρεσαν να εισέλθουν στην πλατεία Σαν Κάρλο όπου είχε οργανωθεί ο εορτασμός της Πρωτομαγίας, όταν, όμως, οι εκπρόσωποι των κύριων συνδικάτων της χώρας είχαν πλέον ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις τους.

Βέλγιο: Επίθεση με μαχαίρι κατά ηγέτη κόμματος

Η επίθεση με μαχαίρι κατά του Ραούλ Χεντεμπόου, ενός εκ των ηγετών του διαρκώς ανερχόμενου στις δημοσκοπήσεις Βελγικού Κόμματος της Εργασίας (PTB), σημάδεψε τον εορτασμό της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς στο Βέλγιο.

Η επίθεση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, την ώρα που ο Χεντεμπόου εκφωνούσε ομιλία στη Λιέγη, και όπως έγινε γνωστό είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του στη γάμπα. Μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο, υποσχέθηκε όμως στους συντρόφους του ότι θα επιστρέψει σύντομα στον χώρο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Ο δράστης, ένας 50χρονος άνδρας, συνελήφθη αμέσως από την αστυνομία και ανακρίνεται, ενώ το συμβάν καταδικάζεται από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο δράστης πριν επιτεθεί φώναξε "το PTB είναι ηλίθιο" ενώ ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και είχε επάνω του και ένα δακρυγόνο.

Το PTB είναι ένα κόμμα με αναφορές στον μαρξισμό-λενινισμό και με μαοϊκές ρίζες, που τα τελευταία χρόνια διαρκώς ανέρχεται στο γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου, τη Βαλωνία. Οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν με περίπου 20%, δεύτερη πολιτική δύναμη μεταξύ των γαλλόφωνων Βέλγων (που αντιστοιχούν στο 42% του πληθυσμού της χώρας), δηλαδή λίγο πίσω από το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, αλλά και λίγο μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του τέως πρωθυπουργού Έλιοτ Ντι Ρούπο, το οποίο επί δεκαετίες κυριαρχεί στη Βαλωνία, αλλά και το οποίο κλυδωνίζεται λόγω οικονομικών σκανδάλων στα οποία έχουν εμπλακεί στελέχη του.

Ισπανία: Στο στόχαστρο ο Ραχόι

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη με σκοπό να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να καταγγείλουν τη διαφθορά, στο πλαίσιο των εορτασμών της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ισπανία.

Η πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης οργανώθηκε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ενός νέου σκανδάλου που πλήττει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και αφορά την κατάχρηση πόρων από μια δημόσια εταιρεία ύδρευσης.

Το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως και η Izquierda Unida, είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν όχι μόνο για "αξιοπρεπείς δουλειές" αλλά και κατά της εργασιακής ανασφάλειας και της διαφθοράς. "Ο πιο διεφθαρμένος είναι ο Ραχόι", ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι στην Πουέρτα δελ Σολ, όπου κατέληξε η πορεία γύρω στις 15.00 το απόγευμα.

"Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα αυτής της χώρας", εξήγησε ο Χοσέ Μαρτίν, 59 ετών, πρώην εργαζόμενος στην Bankia, τη δημόσια τράπεζα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων τα τελευταία χρόνια. "Αδειάζουν τα ταμεία του κράτους", πρόσθεσε η σύζυγός του, Κάρμεν Χουάρεθ, καταγγέλλοντας από την πλευρά της τις περικοπές στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

"Η διαφθορά που έχουμε σ' αυτήν τη χώρα είναι αφόρητη. Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Αν υπάρχει διαφθορά τα χρήματα εξανεμίζονται και δεν υπάρχουν πόροι για να πληρωθούν αυτά που είναι σημαντικά", είπε από την πλευρά της μια 69χρονη, πρώην νοσοκόμα.

Ρωσία: Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές στην Κόκκινη Πλατεία

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο Ρώσοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μόσχας για την Εργατική Πρωτομαγιά, και η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία στη ρωσική πρωτεύουσα.

"Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν για την Πρωτομαγιά", αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην Κόκκινη Πλατεία, υψώνοντας σημαίες και μπαλόνια κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Το 2016 και το 2015, μόνο 100.000 άνθρωποι είχαν μετάσχει σε αυτή τη μεγάλη πορεία της Μόσχας, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

"Για μένα, αυτή είναι μια αιώνια γιορτή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βλαντίμιρ Νικολάγεβιτς, πρώην διοικητής του ρωσικού στρατού που πήγε ένστολος να μετάσχει στην πορεία.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν κομμουνιστικές σημαίες και πορτρέτα του Λένιν, υπό τον ήχο μπάντας. Άλλοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, όπως ο Βλάντισλαβ Ριαζάντσεφ, ένας εκ των ηγετών του κινήματος "Μπλοκ της αριστεράς". "Είμαστε κατά του Πούτιν, αλλά όχι εναντίον του ως ατόμου", είπε στο AFP.

Συνολικά, περίπου 2,6 εκατομμύρια Ρώσοι διαδήλωσαν γι αυτή την παγκόσμια ημέρα των εργατών, που είναι αργία στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αρχές.

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)