Με κύρια αιτήματα για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Με την πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των σωματείων κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Η συμμετοχή ήταν μαζική και το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, στην εφημερίδα «Αυγή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σωματεία συνταξιούχων, καθώς και αντιπροσωπείες από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΜΛ ΚΚΕ, ΕΡΓ.ΑΣ., ΣΕΤΤΕ, διάφοροι φορείς και συλλογικότητες, ενώ υπήρξαν πανό που ζητούν δικαιοσύνη για τα Τέμπη και την Πύλο.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Κωνσταντίνος Κουλούρης, ο προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚΑ, Γιώργος Κακαριάρης και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑ, Κωνσταντίνος Μανιάτης. Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στην ανάγκη για μια δίκαιη και αξιοπρεπή κοινωνία με εξίσου αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Υπήρξαν αναφορές και στην ιστορική Πρωτομαγιά του 1886 και την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, αλλά και σε θέματα επικαιρότητας όπως την πρόσφατη απόλυση από την Hellenic Train του προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια.

Με την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους εργατικών σωματείων, ενώσεων, συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, συλλόγων και άλλων πολιτικών φορέων στην πλατεία Καπνεργάτη στην οδό Βενιζέλου, δίπλα στον σταθμό του Μετρό και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους αγώνες της εργατικής τάξης ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Θεσσαλονίκη. Προσυγκεντρώσεις πριν από την έναρξη των πορειών έγιναν σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης με την πλειονότητα του κόσμου να συγκεντρώνεται στην Πλατεία Δικαστηρίων (Άγαλμα Βενιζέλου) και στην Καμάρα. Συνθήματα για τα εργασιακά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, τους όρους εργασίας, αλλά και αντιπολεμικά συνθήματα κυριάρχησαν στην πορεία.
Πριν την έναρξη της πορείας πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων συγκεντρώθηκαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Εκεί βρέθηκαν και η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου η οποία συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΚΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πέτρος Παππάς. «Είναι υποχρέωσή μας αυτή τη μέρα να αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη εκείνων που ξεσηκώθηκαν στο Σικάγο το 1886 αλλά και τις επόμενες δεκαετίες του αιώνα -και στη χώρα- για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, προσθέτοντας ότι οι αγώνες συνεχίζονται για το παρόν και το μέλλον καθώς «σήμερα βάλλεται το πενθήμερο, βάλλεται το 8άωρο, η κυριακάτικη αργία , βάλλεται η ισονομία στις αμοιβές, το εισόδημα των εργαζομένων δε φτάνει εξασφαλίσει τη διαβίωση των οικογενειών».

«Για τους αγώνες των εργαζομένων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πολλές δράσεις και παίρνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, για αξιοπρεπείς και ικανοποιητικές αμοιβές, για τη στήριξη της εργασίας, της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας για πρώτη φορά στο 8% μετά από πολύ καιρό. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους με πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά επίσης και με πρωτοβουλίες που στηρίζουν πιο ευάλωτες ομάδες όπως νέες και νέους, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, εργαζόμενους από την ηλικία των 50 άνω», δήλωσε η κ.Ευθυμίου.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος συνοδευόταν από τους βουλευτές του κόμματος Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Γιαννούλη ανέφερε: «Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα μνήμης και αγώνα. Τιμούμε τα θύματα του αγώνα των εργατών για να έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι εργατικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε και σήμερα την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του κόσμου της εργασίας. Γιατί ιδιαίτερα στην Ελλάδα των απλήρωτων ρεπό, των υπερωριών, των ευέλικτων ωραρίων, των χαμηλών μισθών, των πολλών εργατικών ατυχημάτων και της έλλειψης συλλογικών συμβάσεων, τα δικαιώματα της εργασίας έχουν επικαιρότητα. Μας αφορούν όλους και γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Γιατί οι εργαζόμενοι και σήμερα διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην εργασία. Τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε στις αμοιβές τους, ούτε στα δικαιώματά τους, αλλά ούτε και στο κόστος ζωής. Δεν υπάρχει ζωή με αξιοπρέπεια σήμερα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Και ταυτόχρονα θίγονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

«Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει ισχυρό και επίκαιρο, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα στον τομέα της εργασίας και στο σύγχρονο διεκδικητικό πλαίσιο. Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, στην οποία το αίσθημα της αβεβαιότητας επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, η κατοχύρωση της εργασίας και η εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν αδιαπραγμάτευτα και διαρκή αιτήματα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να εφαρμόζει πρωτοβουλίες και δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και στηρίζουν έμπρακτα, τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία, επεκτείνοντας και εμπλουτίζοντας τις παρεμβάσεις του για μία κοινωνία που δε θα αφήνει κανέναν πίσω», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.Στην κεντρική συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου ομιλίες πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων «Pfizer», του Συνδέσμου Δερματίνων Γουναρικών Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, των σιδηροδρόμων, του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών.
«Δική μας ελπίδα είναι η δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Ο γίγαντας λαός μπορεί να βάλει και θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, στον δρόμο της ανατροπής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Δική μας συμμαχία είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, ο ενιαίος πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα μας η συγκέντρωση», ανέφερε, η πρόεδρος σωματείου εργαζομένων «Pfizer» Λίλη Μαραγκού στην κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση.Λίγο μετά την ολοκλήρωση των πορειών η Τροχαία έδωσε στην κυκλοφορία τους δρόμους που είχαν κλείσει, ενώ επαναλειτουργούν και οι σταθμοί «Βενιζέλου» και «Πανεπιστήμιο» που είχαν κλείσει στη διάρκεια των προγραμματισμένων απεργιακών συγκεντρώσεων.

Με συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε εφέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά. Στην συγκέντρωση που οργάνωσε το εργατικό κέντρο συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητικές οργανώσεις, κόμματα, φορείς, συλλογικότητες κ.α.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Πάτρας, «τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά και δυναμώνουμε τον αγώνα της τάξης μας για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με διεύρυνση δικαιωμάτων, επτάωρο - πενθήμερο - 35ωρο, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, καθώς και μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας». Παράλληλα, το εργατικό κέντρο ζητά, «να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι και οι πολιτικές που οδήγησαν στο θάνατο 57 αθώους ανθρώπους».

Στην συγκέντρωση συμμετείχε επίσης και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε: «Η σημερινή μέρα, είναι αφιερωμένη στην εργατική τάξη. Κατά την διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, ακούστηκαν δύο πολύ σοφά συνθήματα. Το ένα λέει ‘εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά' και το άλλο ‘τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες'. Αυτά τα δύο συνθήματα, δίνουν και το νόημα της σημερινής κινητοποίησης, της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μέρα τιμής για τους εργαζόμενους».
Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων του εργατικού κέντρου και σωματείων ακολούθησε πορεία, η οποία, μέσω της πλατείας Ψηλών Αλωνίων, κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου. Πριν από την συγκέντρωση αντιπροσωπείες του εργατικού κέντρου και της δημοτικής αρχής κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προς τιμήν των νεκρών εργατών.