Ουεστμίνστερ: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από την επίθεση

Μεταξύ των νεκρών ένας αστυνομικός και ο δράστης - Πληροφορίες και για δεύτερο δράστη - Τραυματίστηκαν και Γάλλοι μαθητές

Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών από το τρομοχτύπημα στο Ουεστμίνστερ, στην καρδιά του Λονδίνου, έξω από τη Βουλή.

Ο αρχηγός της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν στην επίθεση έξω από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου. Όπως τόνισε, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο δράστης της επίθεσης. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι υπάρχει και πέμπτος νεκρός, ο οποίος ήταν μεταξύ των πεζών που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Δείτε: Από το 2005 στο Ουεστμίνστερ όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο

Σύμφωνα με το BBC, ένας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του και πέθανε κατά την τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό αν είναι ο αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση με μαχαίρι από τον δράστη, μέσα στο χώρο της Βουλής.

Βουλευτής δήλωσε ότι προσπάθησε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στο θύμα αλλά ο αστυνομικός υπέκυψε επί τόπου.

Μια γυναίκα πέθανε επίσης, αφού υπέκυψε στα τραύματά της αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Μυστήριο με τον δράστη

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο δράστης που δέχτηκε τα πυρά της αστυνομίας, ένας άνδρας περίπου 40 ετών, ασιατικής καταγωγής

 

Από την αστυνομία δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για την ταυτότητα του δράστη, αν και το βράδυ ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Μαρκ Ρόουλι είπε ότι η αστυνομία πιστεύει πως ο δράστης είχε εμπνευστεί από την τρομοκρατία που σχετίζεται με τους ισλαμιστές μαχητές και ότι η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον δράστη αλλά αρνήθηκε να τον κατονομάσει.

Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο δράστης ήταν ο Αμπού Ιζαντίν, ένας Βρετανός ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής με καταγωγή από την Τζαμάικα που είναι γνωστός στη χώρα ως "κήρυκας του μίσους" και κατά το παρελθόν έχει καταδικαστεί για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο, τα σενάρια αυτά φαίνεται να διαψεύδονται, καθώς ο αδελφός και ο δικηγόρος του Ιζαντίν υποστηρίζουν πως ο 41χρονος βρίσκεται στη φυλακή, μετά την καταδίκη του τον Ιανουάριο του 2015 σε διετή φυλάκιση, και επομένως δεν μπορεί να είναι αυτός ο δράστης της επίθεσης. 

Μεταξύ των τραυματιών και μαθητές

Τρεις Γάλλοι μαθητές τραυματίστηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Πρόκειται για τρεις μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες είναι τρεις μαθητές λυκείου.

Μέι: Αρρωστημένη τρομοκρατική επίθεση

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «αρρωστημένη και εξαχρειωμένη».

«Η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία», τόνισε με δήλωση που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, αργά σήμερα το βράδυ. «Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε.

Οποιεσδήποτε απόπειρες να πλήξουν αυτές οι αξίες μέσα από την βία είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε η Μέι.