Ολλανδία: Ο Ερντογάν είναι υστερικός, δε θα πέσουμε στο επίπεδό του

Αγεφύρωτο φαίνεται πλέον το χάσμα μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας

Η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας έχει πλέον ξεφύγει από το επίπεδο της αντιπαράθεσης μεταξύ δυο κρατών και γίνεται σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας.

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησαν σήμερα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας, για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το τουρκικό δημοψήφισμα.

Η Τουρκία απειλεί με στο σταθερό “χαρτί” του προσφυγικού ενώ τα επιχειρήματα των Τούρκων αξιωματούχων (Ερντογάν, Τσαβούσογλου κ.ά.) προσπαθούν να καταφέρουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στην ολλανδική κυβέρνηση αλλά και τη Γερμανία και όποιον άλλον μπορούν εντός ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ολλανδία για την “εμπλοκή της” στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα (1995), στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. “Ξέρουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα”, δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν “ξέρουμε πόσο η ηθική τους (...) έχει υποστεί πλήγμα από τους 8.000 Βόσνιους που σφαγιάσθηκαν”.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στους Ολλανδούς Κυανόκρανοι, που είχαν σταλεί για να υπερασπιστούν τον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, που βρισκόταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν τη σφαγή των 8.000 Μουσουλμάνων από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων υπό το Μιλόσεβιτς.

Απαντώντας ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, έκανε λόγο για “αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας”. “Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός”, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας “είμαι θυμωμένος και πρέπει να έχω μια συζήτηση με τα πρόσωπα αυτά. Αλλά δεν θα πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο”.

Γερμανία: Η Άγκυρα προσπαθεί να το παίξει θύμα

Η Γερμανία, που έχει μπει ήδη στο “παιχνίδι” κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επιδιώκει με τις “προκλήσεις της να εμφανισθεί ως θύμα”, ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, το μικρό δυτικό ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο Σάαρλαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή πολιτικών εκστρατειών από ξένους πολιτικούς, καθώς κλιμακώνεται η διένεξη ανάμεσα στην Άγκυρα και ευρωπαϊκές χώρες. “Εσωτερικές συγκρούσεις της Τουρκίας δεν έχουν θέση στη Γερμανία. Προεκλογικές εμφανίσεις που θέτουν σε κίνδυνο την τάξη στη χώρα μας πρέπει να απαγορεύονται”, αναφέρει σε δήλωσή της η πρωθυπουργός του κρατιδίου Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.