Η ΕΕ κλείνει πόρτα στην Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν

Η ΕΕ κλείνει πόρτα στην Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων – Είστε σε σύγχυση λέει ο Γιλντιρίμ στους Ευρωπαίους

Ακόμη μια αδιέξοδη στροφή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, που θα οδηγήσει σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η Άγκυρα, μετά και το δημοψήφισμα, προχωρά σε συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θέμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αντανακλά την πολιτική τάση πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

Τούρκος πρωθυπουργός: Εμείς θέλουμε την ΕΕ αλλά αυτή βρίσκεται σε σύγχυση

Η Τουρκία συνεχίζει να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Ένωση βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό πρέπει να διευθετηθεί, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως η απόφαση του κοινοβουλίου δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και ότι δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανώτατων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το κράτος δικαίου, διαμηνύει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση

O Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν δήλωσε σήμερα ότι επισήμανε στην τουρκική κυβέρνηση την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται το κράτος δικαίου και οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης.

Ο Χαν, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε ξανά σήμερα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- ΕΕ, επισήμανε επιπλέον ότι έθεσε από την πλευρά του και το ζήτημα της σύλληψης χθες ακτιβιστών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο δεν έλαβε επαρκή απάντηση.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και άλλους υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.