Ευρωκοινοβούλιο: Να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ευρωκοινοβούλιο: Να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα, με ψήφισμά του, να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Παράλληλα, καταδικάσουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ωστόσο, στο σχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία το 2016, που παρουσιάστηκε χθες στο Στρασβούργο υπογραμμίζεται η σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και η ανάγκη να διατηρηθεί ένας «εποικοδομητικός και ανοιχτός διάλογος», ο οποίος είναι το «κλειδί» για να αντιμετωπιστούν «κοινές προκλήσεις», όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η τρομοκρατία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.