Ο Γιούνκερ μας παρουσιάζει πώς θα είναι η ΕΕ χωρίς τη Βρετανία

Το Λονδίνο ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας

Αύριο Τετάρτη θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τη Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μετά Brexit εποχή. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα αναφέρει εκτενώς τις επιλογές για την ενίσχυση της ενότητας της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γιούνκερ θα ορίσει τέσσερις ή πέντε πρακτικούς "δρόμους προς την ενότητα" ή "εναλλακτικές οδούς για συνεργασία μεταξύ των 27".

Όπως; αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ο πρόεδρος της Κομισιόν σκοπεύει να προσφέρει στους 27 ηγέτες της μετά Brexit Ένωσης ευρείες επιλογές για να ξεκινήσουν να τις εξετάζουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου στη Ρώμη.

"Μετά τη Ρώμη θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν δημόσιο διάλογο για τις επιλογές αυτές (…) πρέπει να αφορά τους ανθρώπους και ελπίζουμε ότι οι ηγέτες θα ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας

Στο Λονδίνο, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, προειδοποίησε σήμερα τους υπουργούς της κυβέρνησης πως πρέπει να προετοιμαστούν όχι μόνο για έναν έπειτα από διαπραγματεύσεις διακανονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για το "απίθανο σενάριο" να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Σε τακτική συνάντηση των κορυφαίων υπουργών, ο Ντέιβις περιέγραψε εκτενώς την "κλίμακα και την πολυπλοκότητα" της δουλειάς που έχει να αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση, η οποία θα ενεργοποιήσει σύντομα την επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ.

"Στη συνέχεια περιέγραψε εκτενώς την ανάγκη η κυβέρνηση να υποστηρίξει μια ομαλή έξοδο από την ΕΕ, και το πλήρες φάσμα των περιοχών πολιτικής που θα επηρεαστούν και επεσήμανε... πως πρέπει να προετοιμαστούμε όχι μόνο για έναν έπειτα από διαπραγματεύσεις διακανονισμό αλλά και για το απίθανο σενάριο κατά το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Μέι.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης πως η Μέι επανέλαβε την αισιοδοξία της ότι η Βρετανία μπορεί να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για το σύνολο της χώρας κατά τις διαπραγματεύσεις.