Οι ακρίτες του Γιούνκερ: Ξεκινά η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Ο οργανισμός θα αντικαταστήσει τη Frontex

Το όραμα του Γιούνκερ για τους σύγχρονους... ακρίτες της ΕΕ, δηλαδή για ένα ενιαίο σώμα ασφαλείας που θα φυλά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεγονός. Σήμερα, στον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων και υπουργών κρατών-μελών της ΕΕ, παρουσιάστηκε η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Ο νέος οργανισμός θα αντικαταστήσει τη Frontex.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο νέος οργανισμός ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του σε νομικό και λειτουργικό επίπεδο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι πλήρως λειτουργικός.

Η δημιουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, προκάλεσε αντικρουόμενες θέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ωστόσο, όπως εκτιμάται είναι σημαντική για να στείλει ένα μήνυμα ισχυρότερης κοινής διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον νέο οργανισμό σύμβολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της διαχείρισης ευρωπαϊκών συνόρων.

«Κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», παρατήρησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στρατηγικός συνεργάτης της Ευρώπης και να συνεχιστεί, τόσο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όσο και η συμφωνία με το Αφγανιστάν, και ζήτησε ΗΠΑ και Ρωσία να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να βρουν λύση για τον πόλεμο της Συρίας. «Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, αλλά σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα», κατέληξε.

Τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Έως το 2020, το μόνιμο προσωπικό του οργανισμού θα υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 1.000 άτομα, και θα διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ. Έως τον Δεκέμβριο θα προσληφθούν 50 άτομα. Την ίδια ώρα, θα δημιουργηθεί εφεδρεία 1.500 συνοριοφυλάκων και υποστηρικτικού προσωπικού ταχείας ανάπτυξης, που αναμένεται να είναι διαθέσιμοι από τις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης, ο οργανισμός θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να προμηθεύεται τον εξοπλισμό του και να τον αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή σε επιχειρήσεις στα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και από τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων.

Οι κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού θα είναι: Η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών και η ανάλυση κινδύνου, η παρακολούθηση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η παροχή επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη, η διενέργεια επιχειρήσεων υποστήριξης, έρευνας και διάσωσης, ο ενισχυμένος ρόλος στις επιστροφές παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (έπειτα από αίτημα του κράτους-μέλους, αλλά και με πρωτοβουλία του Οργανισμού) και η υποστήριξη των εθνικών αρχών. Σε επείγουσες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να παρέμβει ακόμα και αν το κράτος-μέλος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης παρέμβασης. Εξάλλου, ο Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί επιχειρήσεις σε εδάφη μη ευρωπαϊκών κρατών που συνορεύουν με ένα κράτος-μέλος, με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών των κρατών.

Στις 6 Ιανουαρίου 2017 θα είναι λειτουργικό το κομμάτι των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ολοκληρωθούν οι πρώτες αξιολογήσεις για τον εντοπισμό αδυναμιών.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός του νέου Οργανισμού, μεταξύ των οποίων περιπολικά, οχήματα επιτήρησης με θερμικές κάμερες, ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και μέσα εναέριας επιτήρησης.