Συμφωνία στις Βρυξέλλες: Η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους πρόσφυγες

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Άγκυρα θα δέχεται πίσω όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και ύστερα.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ η Άγκυρα θα δέχεται πίσω όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και ύστερα. 

Όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα στον λογαριασμό του στον Twitter, "η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται, αρχής γενομένης από την Κυριακή".

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης μέσω Twitter: "Τώρα ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των Ευρωπαίων ηγετών και του πρωθυπουργού της Τουρκίας για την ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας".

Now unanimous agreement between all EU HoSG and Turkey's PM on EU-Turkey Statement

— Donald Tusk (@eucopresident) March 18, 2016

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σύμφωνη με όλους τους κοινοτικούς και διεθνείς νόμους, ξεκαθαρίζοντας πως κάθε μετανάστης στην Ευρώπη θα αντιμετωπιστεί ατομικά, με πλήρη σεβασμό και αξιοπρέπεια. Έκανε λόγο επίσης για συμφωνία που λαμβάνει υπ' όψιν και τις ανησυχίες της Κύπρου, ανοίγοντας παράλληλα το κεφάλαιο 33 της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία. Πρόσθεσε ακόμα πως η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου και η εφαρμογή της θα γίνει σταδιακά, με βάση τον κανόνα “1 προς 1”.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης - που είχε απειλήσει ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο - είναι ικανοποιημένος με το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, το οποίο προβλέπει να επαναπροωθούνται οι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη από το Αιγαίο. 

Την ικανοποίηση του Κύπριου προέδρου μετέφερε εξάλλου μέσω Twitter και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκου Χριστοδουλίδης: "Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα".

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης στην Ειδομένη και έκανε λόγο για ένα "μεγάλο βήμα μπροστά" σε σχέση με την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν πρέπει να τρέφουμε ουτοπίες και να νομίζουμε πως αυτά που συμφωνήθηκαν είναι αρκετά, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Στη συνέχεια η Γερμανίδα καγκελάριος συμπλήρωσε ότι: "Όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία και προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Εκεί θα καταγράφονται. Η συμφωνία αυτή ισχύει από την 20η Μαρτίου του 2016.  Σε ότι αφορά τους Σύριους για κάθε έναν που θα επιστρέφεται στη Τουρκία ένας άλλος θα κερδίζει μια θέση παραμονής στην ΕΕ. Θα ενισχύσουμε τις χώρες κοντά στη Συρία για να μένουν εκεί οι πρόσφυγες. Επίσης θα βοηθηθούν η Ιταλία και η Ελλάδα που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης».

Στο προσχέδιο της συμφωνίας εμπεριέχονταν προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.