Σύνοδος ΕΕ Τουρκίας για να… κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος

Αποκατάσταση της Σένγκεν μέχρι το τέλος του 2016.

Στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία της Τουρκίας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή της Άγκυρας για το θέμα της προσφυγικής κρίσης. Η Σύνοδος, όπως αναφέρει το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου, θα κινηθεί σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου (όπου συμφωνήθηκε η παροχή 3 δισ. στην Τουρκία για τους πρόσφυγες) καθώς αυτή τη φορά στόχος είναι το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή, με την κατάσταση να είναι οριακή, η ΕΕ το μόνον που επιθυμεί είναι να ανακοπεί το τεράστιο κύμα των προσφύγων προς το ευρωπαϊκό έδαφος.

Διαβάστε ακόμη: Σε διπλό ταμπλό η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες

Για ακόμη μια φορά η Ένωση βρίσκεται να ασθμαίνει πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο για το μέλλον και με τα συμφέροντα κάθε έκαστου μέλους να σπαράσσει το εσωτερικό της μέτωπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη υπάρχει ένα σχέδιο συμφωνίας και μένει να οριστικοποιηθούν απλά «λεπτομέρειες».

Εκτός από το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων από όπου περνούν οι πρόσφυγες προς την κεντρική Ευρώπη, στη Σύνοδο αναμένεται να συμφωνήθεί παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για την φιλοξενία 50.000 προσφύγων. Να σημειωθεί ότι με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 33.000 πρόσφυγες. Επιπλέον, αναμένεται η συμφωνία της Frontex με το NATO για επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Τέλος η ταχεία επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών πίσω στην Τουρκία.

«Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πάνω στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων τελειώνει, ο διάδρομος κλείνει» γράφει η αυστριακή εφημερίδα Standard επικαλούμενη το προσχέδιο των πορισμάτων της Συνόδου.

Στόχος είναι η Σένγκεν να έχει αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), η τουρκική πλευρά έχει επίσης συμφωνήσει σε ταχύτερη επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών. Για να ξεκινήσει η διαδικασία, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει αίτημα επαναπροώθησης μέσα σε 48 ώρες για μετανάστη που περισυλλέγεται ή εντοπίζεται, και η Τουρκία θα υποχρεούται να αποφασίσει για το αίτημα μέσα σε δύο ημέρες. Μέχρι τώρα αυτό που συμβαίνει είναι ότι μέχρι η Τουρκία να αποφασίσει αν αποδέχεται το αίτημα οι πρόσφυγες ή μετανάστες τους οποίους αφορούν έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς βορρά και το πέρασμα της Ειδομένης.

Η Τουρκία θα έχει δικούς της αξιωματούχους στα hotspot στα νησιά, για επιτάχυνση των διαδικασιών, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα.