Εδώ δεν βγάλαμε την Ελλάδα από το ευρώ, θα την αφήσουμε στο χάος;

Ανοικτά τα σύνορα της Γερμανίας για τους πρόσφυγες παρά τις αντιδράσεις, λέει η Γερμανίδα καγκελάριος

Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα «να πέσει στο χάος» λέει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που η Αυστρία (χώρα – μέλος της Σένγκεν) και μια σειρά βαλκανικών κρατών (κάποια όμορρα προς την Ελλάδα) έχουν κλείσει τα σύνορα τους ή αφήνουν πρόσφυγες να περνούν με το σταγονόμετρο.

Όπως είπε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό ARD, δεν πολέμησε η ίδια και άλλοι ηγέτες της ΕΕ «για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ για να την αφήσουμε τώρα απλά να βουλιάξει».

«Τώρα σοβαρά πιστεύετε ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πάλεψαν πέρυσι να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και μάλιστα εμείς που ήμαστε και οι πιο αυστηροί, και ένα χρόνο μετά θα αφήσουμε την Ελλάδα στο χάος;» είπε απευθυνόμενη προς πάσα κατεύθυνση (εντός και εκτός Γερμανίας).

Απαντώντας στους επικριτές στο εσωτερικό της χώρας της, η κ. Μέρκελ (που βλέπει τη δημοτικότητα της να κατρακυλάει) υπεραμύνθηκε της πολιτικής της στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι τα «σύνορα της Γερμανίας θα μείνουν ανοικτά» παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον ίδιο τον κυβερνητικό της συνασπισμό.

«Δεν έχω σχέδιο Β»

Επίσης, στη συνέντευξη της στο γερμανικό δίκτυο η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε πως «δεν έχω σχέδιο Β» για το προσφυγικό αλλά τόνισε πως και να υπήρχε τέτοιο σχέδιο δεν θα διέφερε στις βασικές του γραμμές από την τωρινή της πολιτική ενώ είπε «ΌΧΙ» στην επιβολή συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων που θα περνούν τα γερμανικά σύνορα.  

Η Μέρκελ αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρώτη «φάση» κρίσεως από τους Γερμανούς ψηφοφόρους τις ερχόμενες εβδομάδες που θα γίνουν εκλογές σε τρία από τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.

Στις 7 Μαρτίου διεξάγεται ακόμη μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το θέμα του προσφυγικού. Οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις της προηγούμενης συνόδου πάντως παραμένουν ανεφάρμοστες.

Ενόψει καλοκαιριού, που θα βελτιωθεί ο καιρός και νέα κύματα προσφύγων αναμένονται να συρρεύσουν προς τα ευρωπαϊκά εδάφη, πολλές φωνές ζητούν μια κοινή και ενιαία αντιμετώπιση της τεράστιας κρίσης του προσφυγικού από την ΕΕ. Καμία φωνή όμως δεν φαίνεται να έχει – για την ώρα τουλάχιστον- την απάντηση.