Πούτιν: Οι Τούρκοι μας μαχαίρωσαν πισώπλατα

"Πισώπλατο μαχαίρωμα" χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του για το περιστατικό που απειλεί τις ήδη τεταμένες σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας.

"Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ενώ πετούσε σε συριακό εναέριο χώρο, 1 χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία. Η Τουρκία ενέργησε σαν συνεργάτης των τρομοκρατών" ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. "Το αεροπλάνο δεν αποτελούσε απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλεια αλλά στόχευε τρομοκρατικούς στόχους στην επαρχία Λατάκια της Συρίας" τόνισε ο Πούτιν.

 Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα προστατεύει το συριακό πετρέλαιο από το λαθρεμπόριο του Ισλαμικού Κράτους, χτυπώντας συγκεκκριμένους στόχους στην περιοχή. "Όμως, τώρα φαίνεται ότι το ΙΚ λαμβάνει όχι μόνο τα έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά έχει επίσης και την προστασία των στρατιωτικών ενός έθνους(του τουρκικού)", δήλωσε ο Πούτιν.

"Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η τρομοκρατική οργάνωση είναι τόσο τολμηρή στην λήψη αποφάσεων για επιθέσει σε όλο τον κόσμο", πρόσθεσε . 

″Τα σημερινά τραγικά γεγονότα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας″ προειδοποίησε ο Πούτιν. 

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Ελένα Σμιθ, μεταδίδει ότι ελληνικές διπλωματικές χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά σοβαρό επεισόδιο, που εγείρει μεγάλη ανησυχία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Άγκυρα ενώ το ΝΑΤΟ συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό αφού παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις του τουρκικού στρατού. "Η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής" σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο στρατού. 

Αντίθετα, η Μόσχα υποστηρίζει ότι το πολεμικό Su-24 πετούσε εντός του εναέριου χώρου της Συρίας και χαρακτηρίζει την κατάρριψη του "πολύ σοβαρό γεγονός".