Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Διπλωματικό επεισόδιο κοντεύει να προκαλέσει η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 το πρωί, στη μεθόριο Τουρκίας – Συρίας και τον θάνατο του ενός τουλάχιστον από τους δύο Ρώσους πιλότους. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Άγκυρα ενώ το ΝΑΤΟ συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό αφού παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις του τουρκικού στρατού. "Η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής" σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο στρατού. 

Αντίθετα, η Μόσχα υποστηρίζει ότι το πολεμικό Su-24 πετούσε εντός του εναέριου χώρου της Συρίας και χαρακτηρίζει την κατάρριψη του "πολύ σοβαρό γεγονός". 

Μπροστά στον κίνδυνο κλιμάκωσης και "κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας", το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στις 18.00 ώρα Ελλάδος 

"ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε αξιωματούχος της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία "να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία".