Ήρεμα, δεν είμαι τρομοκράτης: Συνεχή false alarm μετά την επίθεση στο Παρίσι

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη

Κάτι παραπάνω από τεντωμένα είναι τα νεύρα κυβερνήσεων, αστυνομίας αλλά και πολιτών σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την τρομοκρατική επίθεση που αιματοκύλισε το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Και όλα φαντάζουν ύποπτα και δυνάμει τρομοκρατικές απειλές και επιθέσεις. Έτσι, συνεχή είναι τα false alarm για ύποπτα δέματα, πακέτα, κινήσεις και ανθρώπους.

Σήμερα, επί σχεδόν μια ώρα παρέμεινε κλειστό το μετρό της Ρώμης εξαιτίας ύποπτου δέματος, το οποίο είχε εντοπισθεί στην στάση Lepanto της γραμμής Α, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την διάσημη εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Οι πυροτεχνουργοί κινητοποιήθηκαν άμεσα και μπόρεσε να εξακριβωθεί ότι δεν επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό.

Χθες, ανάλογη ήταν η κινητοποίηση στη Δανία. Ένας από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης εκκενώθηκε αφού εντοπίστηκε "ύποπτη αποσκευή", όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και η διαχειρίστρια εταιρία. "Αντιμετωπίζουμε μια ύποπτη κατάσταση στο αεροδρόμιο Κάστρουπ. Ο τερματικός σταθμός 3 εκκενώθηκε", έγραψε η αστυνομία της Κοπεγχάγης στο Twitter. Τελικά η αποσκευή δεν απεδείχθη επικίνδυνη.

Στο Ανόβερο, ακυρώθηκε ο μεγάλος φιλικός αγώνας Γερμανίας - Ολλανδίας όταν εντοπίστηκε "ύποπτο πακέτο" στο γήπεδο που θα γινόταν ο αγώνας. Τον αγώνα θα παρακολουθούσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και η Άνγκελα Μέρκελ. Σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ορθή και υπεύθυνη την απόφαση να ματαιωθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας των Εθνικών Ομάδων. Πάντως, για την ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε πράγματι τρομοκρατική απειλή στο γερμανικό γήπεδο στο Ανόβερο.

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ανθρωποκυνηγητό έλαβε χώρα στην Ιταλία για έναν 32χρονο ύποπτο για τρομοκρατία, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RΑΙnews 24. Ο ύποπτος φέρεται να επέβαινε σε ένα όχημα SEAT, όμως δεν υπήρξε νεότερη ανακοίνωση άρα προφανώς ο οδηγός δεν ήταν ύποπτος, τουλάχιστον όχι για τρομοκρατία...

Λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, επικράτησε πανικός στο Παρίσι και άνθρωποι ποδοπατήθηκαν όταν ακούστηκαν "ήχοι σαν πυροβολισμοί" στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιμνημόσυνη δέηση, στην Παναγία των Παρισίων για τα θύματα της επίθεσης, ήχοι που ακούστηκαν σαν πυροβολισμοί, αναστάτωσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, που άρχισε να τρέχει πανικόβλητο με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν κάποιοι από τους περαστικούς, οι οποίοι είχαν πέσει στο έδαφος για να προφυλαχθούν.

Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Twitter