Στην “ανοιχτή” Κροατία κατευθύνονται πλέον οι πρόσφυγες από τη Σερβία

Στην Κροατία κατευθύνονται πλέον όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη Σερβία, μετά τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας.  

Τα λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο υποδοχής στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας κατευθύνονται προς την πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία, όπου υπάρχει ειδικός χώρος υποδοχής και φιλοξενίας. Ωστόσο οι μετανάστες τον προσπερνούν και περνούν στην Κροατία από αφύλαχτα σημεία. 

Η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη την καταγραφή τους και θα τους μεταφέρει σε κέντρα υποδοχής κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

Ο αριθμός τους είναι αδιευκρίνιστος από της κροατικές αρχές ωστόσο εικονολήπτης του Ρόιτερς είδε τουλάχιστον 100 πρόσφυγες να περπατούν μέσα σε χωράφια κατά μήκος των σερβο-κροατικών συνόρων. 

 Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι από από τη Συρία και το Αφγανιστάν, άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών. Για τη μεταφορά τους από το Πρέσεβο στο Σιντ πλήρωσαν 35 ευρώ.

Η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους πρόσφυγες και μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα προς τη δυτική Ευρώπη για να φύγουν προς στη Σλοβενία, η οποία ανήκει στην Συνθήκη Σένγκεν, κι έπειτα στην Αυστρία και τη Γερμανία. 

Απέναντι σε αυτή την προοπτική, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Οστοτζιτς, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το Ζάγκρεμπ έχει εκπονήσει ένα "σχέδιο επείγουσας κατάστασης σε περίπτωση εισροής χιλιάδων προσφύγων", χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αλλά αρκούμενος να δηλώσει ότι "η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει γρήγορα αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί". 

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι μετα την Σερβία, επεκτείνει την κατασκευή φράχτη και προς τα σύνορα με τη Ρουμανία. 

Στη συνοριακή διάβαση "Χόργκος" προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.

Από την άλλη πλευρά, οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ' όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία.