Ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα στη Σκωτία για το δημοψήφισμα

Στις 7.00 (τοπική ώρα) απασφαλίστηκαν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Προτού καν ανοίξουν οι κάλπες οι Σκωτσέζοι είχαν κάνει ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν απαντώντας στο ερώτημα "Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;".

Αν το αποτέλεσμα είναι ΝΑΙ, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο, μια ένωση που χρονολογείται από το 1707, θα ακρωτηριαστεί.

Διαβάστε σχετικά: Δημοψήφισμα: Τι θα γίνει αν η Σκωτία πει ναι στην ανεξαρτησία;

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα) ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα είναι κυριολεκτικά ντέρμπι και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα ποιο θα είναι. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ανέτρεπαν η μια την άλλη και έδειξαν οριακή "ισοπαλία" των υποστηρικτών της απόσχισης και της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν. Σύμφωνα με το BBC το 97% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου έκαναν τις αναγκαίες διαδικασίες για να μπορέσουν να ψηφίσουν επομένως αναμένονται στην κάλπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε αργά χθες τη νύχτα, με μήνυμα του στο Twitter, την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει "ισχυρό και ενωμένο". Mια ενδεχόμενη απόσχιση της περιοχής αναμένεται να έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. "Πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό, Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικό καθώς αποτελεί ένα από τους πιο ικανούς και αξιόπιστους εταίρους μας εδώ και πολλά χρόνια", δήλωσε.

Διαβάστε: Σκωτία: Γεμίζουν τα ΑΤΜ με χαρτονομίσματα

Όχι μόνον οι ΗΠΑ αλλά κυρίως η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις καθώς μια ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας είναι πιθανόν να προκαλέσει ντόμινο ανεξαρτητοποιήσεων.