Σκωτία: Η Θεωρία Του Ντόμινο – Έρχονται και άλλα σχίσματα;

Σιγήν ιχθύος από τη διεθνή κοινότητα για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία που πλησιάζει. Στις 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι ψηφίζουν για το αν επιθυμούν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και βέβαια το ενδεχόμενο μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του δυτικού κόσμου (σταθερά παγκόσμια δύναμη από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης), να διασπαστεί, δεν είναι καλό μήνυμα.

Με τη μεγαλύτερη αγωνία κοιτά τις εξελίξεις η Ισπανία. Παρά το "όχι" της ισπανικής κυβέρνησης η επιθυμία για δημοψήφισμα απόσχισης στην Καταλονία δεν έχει σβήσει.

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της περιοχής, Αρτούρ Μας, προειδοποίησε τη Μαδρίτη ότι "δεν μπορεί να εμποδίζει αιωνίως την Καταλονία να αποφασίσει για το μέλλον της" λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;" .

Ακόμη, μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν "κόκκινο πανί" για τους Φλαμανδούς στο Βέλγιο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει προς τους Σκωτσέζους ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν μέλη της Ε.Ε. μόνοι τους.

Πέραν του καταλανικού ζητήματος, πολλοί φοβούνται ότι μία ανεξαρτησία της Σκωτίας θα σήμαινε και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός Κάμερον έχει δεσμευτεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017, αποδυναμώνοντας την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τους ηπειρωτικούς της εταίρους.

Σε off the record δηλώσεις τους, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι μία Βρετανία, ακρωτηριασμένη από το ένα τρίτο του εδάφους της και χωρίς το 8% του πληθυσμού της θα ήταν περισσότερο εσωστρεφής και λιγότερο πρόθυμη να εμπλακεί σε στρατιωτικές συμμαχίες στο εξωτερικό.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ κάνοντας μάλιστα υποχωρήσεις για να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα του Κάμερον.