Πρωθυπουργός Μαλαισίας: Σε εμένα θα δώσουν τα μαύρα κουτιά οι αντάρτες

Με ειδικά ψυχόμενα βαγόνια, οι σοροί των επιβατών της μοιραίας πτήσης MH17 της Malaysia Airlines που κατερίφθη στην ανατολική Ουκρανία, μεταφέρθηκαν στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο. Εκεί θα εξεταστούν από ειδικούς και στη συνέχεια θα μεταφερθούν για περαιτέρω ανάλυση στην Ολλανδία, σύμφωνα με το Reuters.

Ρωσία: Αμερικανικός δορυφόρος πάνω από το αεροπλάνο όταν κατερρίφθη

Εν τω μεταξύ πυρά στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις εκτοξεύουν όλες οι πλευρές προς αλλήλους.

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι δεν διαθέτουν οπλισμό που θα επέτρεπε να καταρρίψουν το αεροσκάφος. Μάλιστα είπε ότι ουκρανικά μαχητικά πετούσαν κοντά στο Μπόινγκ 777 την ώρα που αυτό κατερρίφθη.

Άμεση ήταν η απάντηση του ίδιου του Ουκρανού προέδρου που διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας, λέγοντας πως τα ουκρανικά μαχητικά βρίσκονταν στο έδαφος τη στιγμή της τραγωδίας.

Μιλώντας στο CNN κάλεσε τη ρωσική πλευρά να δώσει στοιχεία που να τεκμηριώνει την κατηγορία ενώ πρόσθεσε πως την ώρα της κατάρριψης, ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας παρακολουθούνταν από πολλά συστήματα και θα ήταν αδύνατον ένα αεροπλάνο να μην έχει γίνει αντιληπτό.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι το Κίεβο έχει αποδείξεις ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το μαλαισιανό αεροσκάφος εκτοξεύτηκε από ρωσικό έδαφος.

Ακόμη, ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βολοντιμίρ Γκρόισμαν είπε ότι οι φιλορώσοι αντάρτες πείραξαν τις καταγραφές στα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που κατερρίφθη.

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, οι αντάρτες είναι πρόθυμοι να παραδώσουν τα μαύρα κουτιά στις διεθνείς αεροπορικές αρχές, όμως αυτά είναι πιθανόν να έχουν παραβιαστεί.

O Μαλαίος πρωθυπουργός είπε πάντως ότι θα του παραδοθούν τα μαύρα κουτιά και μάλιστα σήμερα από τους αυτονομιστές, στο Ντονέτσκ. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ώστε να αναγκαστούν να συνεργαστούν με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει την έρευνα για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι αντάρτες δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το σημείο όπου έπεσε το Μπόινγκ 777 και μάλιστα κατά διαστήματα πυροβολούν στον αέρα. "Τι προσπαθούν να κρύψουν;" διερωτήθηκε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για το θέμα της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους