Το Κίεβο παύει πυρ μέχρι τις 27 Ιουνίου

Ημερομηνία ορόσημο για την αλλαγή πορείας της Ουκρανίας θεωρεί ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο την 27η Ιουνίου, όταν θα γίνει η θα γίνει η επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας διασύνδεσης με την Ε.Ε. 

Αν και η χθεσινή πρόταση του Κιέβου για μονομερή εκεχειρία στα ανατολικά- ως μέρος ενός ευρύτερου ειρηνευτικού σχεδίου - απορρίφθηκε αμέσως από τους αυτονομιστές, σήμερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι παύουν μονομερώς πυρ, μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών- που επικαλείται την επίσημη ιστοσελίδα του προέδρου Ποροσένκο, η κατάπαυση του πυρός τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή το βράδυ και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι τις 27 Ιουνίου.  Κατά τη διάρκεια της μονομερούς εκεχειρίας, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα ανοίγουν πυρ μόνο εάν δέχονται επίθεση από τους ένοπλους αυτονομιστές. 

Αν και η ημερομηνία λήξης της εκεχειρίας συμπίπτει με την υπογραφή της συμφωνίας διασύνδεσής με την ΕΕ ( η μη υπογραφή της οδήγησε στο κίνημα της πλατείας Μαϊντάν και την πτώση του Γιανούκοβιτς), το ουκρανικό υπουργείο επεσήμανε ότι "αυτό γίνεται προκειμένου οι τρομοκράτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα όπλα. Αυτοί που δεν το πράξουν αυτό, θα αποκλειστούν".  

Ο Πέτρο Ποροσένκο ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του για εκεχειρία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ειρηνευτικού σχεδίου 14 σημείων για την περιοχή και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να στηρίξουν την πρωτοβουλία του. 

Για άλλη μία φορά, οι ένοπλοι φιλορώσοι απέρριψαν τόσο την εκεχειρία, όσο και το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης του Κιέβου , υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθε αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

"Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του, όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας" δήλωσε ο Βαλερίι Μπολότοφ, ένας επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ. 

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί στις 27 Ιουνίου τις Βρυξέλλες για να υπογράψει το οικονομικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, τρεις μήνες αφότου υπογράφηκε το πολιτικό σκέλος, τον Μάρτιο.  

"Η υπογραφή της συμφωνίας με την Ε.Ε. είναι εκείνο, που επί μακρόν ελπίζουν τα εκατομμύρια των Ουκρανών να επιτευχθεί. Είναι εκείνο, για το οποίο πολέμησαν τους τελευταίους έξι μήνες και είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα" υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Στις αρχές Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μόσχα και το Κίεβο θα έχουν τριμερείς συνομιλίες, με αντικείμενο τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ουκρανίας και Βρυξελλών.