Ο Φελίπε ΣΤ’ νέος βασιλιάς της Ισπανίας

Μετά την χθεσινή υπογραφή παραίτησης του Χουάν Κάρλος, ο Φελίπε ΣΤ' των Βουρβόνων ορκίστηκε το πρωί της Πέμπτης στο Κοινοβούλιο της χώρας ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας, αφού πρώτα παρέλαβε από τα χέρια του πατέρα του την κόκκινη ζώνη που συμβολίζε την αρχηγία των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων. κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στην αίθουσα ακροάσεων των ανακτόρων Θαρθουέλα, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας και των μελών της ηγεσίας των ισπανικών στρατιωτικών σωμάτων.   

Ο νέος βασιλιάς, φορώντας τη μεγάλη στρατιωτική στολή και τη ζώνη από κόκκινο μετάξι του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα του 1978, το θεμέλιο της ισπανικής δημοκρατίας.

Σπάζοντας την καθολική παράδοση, η ημέρα είχε αποκλειστικά μη θρησκευτικό χαρακτήρα και την ορκωμοσία του, ο Φελίπε ακολούθησε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, μαζί με την νέα βασίλισσα της Ισπανίας, σύζυγό του Λετίθια.  

Η Μαδρίτη, για να υποδεχτεί τον νέο βασιλιά, στολίστηκε με χιλιάδες λουλούδια και ισπανικές σημαίες. Από νωρίς το πρωί ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από την πρωτεύουσα, τις στολισμένες λεωφόρους της της οποίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία και όπου έχουν αναπτυχθεί 7.000 αστυνομικοί.

 

Νέος βασιλιάς, παλιά προβλήματα

 

Στα 46 του χρόνια, ο Φελίπε κληρονομεί μια μοναρχία η οποία αμφισβητείται από έναν στους δύο Ισπανούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία. 

Παραμένοντας δημοφιλής, παρά την απαξίωση του πατέρα του στα μάτια της ισπανικής κοινής γνώμης, ο νέος βασιλιάς θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλές ελπίδες τις οποίες με δυσκολία θα πραγματοποιήσει.

Μοντέρνος και καλλιεργημένος, ελπίζει να φέρει σε πέρας τη βαριά αποστολή του: να ανανεώσει μια αμφισβητούμενη μοναρχία και να προασπίσει την εθνική ενότητα που έχει πληγεί από τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας.  

"Σήμερα, οι Ισπανοί περιμένουν τα πάντα από αυτόν, να βρει λύση για την Καταλονία, για την ανεργία, να δώσει ένα νέο πρόσωπο στα θεσμικά όργανα", δήλωσε η Κότε Βιγιάρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας El Mundo. "Είναι μια μεγάλη ανάσα φρέσκου αέρα. Όμως, ο κίνδυνος της απογοήτευσης είναι τεράστιος", υπογραμμίζει.