Ισπανία: Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπέγραψε την παραίτησή του

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο βασιλιάς τής Ισπανίας Χουάν Κάρλος υπόγραψε τον "Οργανικό Νόμο", με τον οποίο παραιτείται μετά από 39 χρόνια βασιλείας και ο οποίος εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και τη Γερουσία. 

O 76χρονος Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε και επισήμως σε μια λιτή τελετή στο Παλάτι της Μαδρίτης, ενώπιον των μελών της Βασιλικής οικογένειας και του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, χωρίς να εκφωνήσει "αποχαιρετιστήριο" διάγγελμα. 

Ο Χουάν Κάρλος διέσχισε την επιβλητική αίθουσα για να πάει να υπογράψει το νόμο με τον οποίο τερματίζεται η 39χρονη παραμονή του στον θρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ισπανία πέρασε από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία.

Στη συνέχεια γύρισε προς τις πολυθρόνες όπου τον περίμεναν χειροκροτώντας τον η σύζυγός του Σοφία, ο  γιος του Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια, που θα ανακηρυχθεί βασίλισσα, και αγκάλιασε το γιο του.

 

Ο Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων και η σύζυγός του Σοφία, θα διατηρήσουν τους τίτλους του "βασιλιά" και της "βασίλισσας" ακόμη και μετά την ενθρόνιση του γιου τους, του Φίλιππου Στ΄, στις 19 Ιουνίου

 

Όλα πλέον είναι έτοιμα για την αυριανή "στέψη" του πρίγκιπα διάδοχου Φελίπε, ο οποίος θα ανακηρυχθεί απόψε τα μεσάνυχτα βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ και θα ορκιστεί  το πρωί της Πέμπτης, σε επίσημη τελετή, ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών, χωρίς όμως ξένους προσκεκλημένους.   

Πατέρας και γιός, φανερά συγκινημένοι, σε μία σπάνια δημόσια ανθρώπινη στιγμή

Περισσότεροι από 7000 αστυνομικοί θα είναι παρόντες στην τελετή, ενώ αμέσως μετά θα γίνει στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν του νέου βασιλικού ζεύγους.