Στη Ρωσία τον Ιούνιο ο νέος Ουκρανός πρόεδρος, Ποροσένκο

Με το βλέμμα να κοιτά προς... Ρωσία, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Είπε επίσης ότι η ηρεμία στις ανατολικές περιοχές της χώρας του δεν μπορεί να αποκατασταθεί παρά μόνον με την εμπλοκή της Ρωσίας.

Πάντως, στις ανατολικές περιοχές, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ψήφισαν καθώς οι αυτονομιστές κράτησαν τα εκλογικά τμήματα κλειστά, καταγγέλλοντας ως "παράνομες" τις εκλογές.

Επίσης, ο Ποροσένκο δήλωσε έτοιμος και ανοικτός για συνομιλίες με όσους αυτονομιστές καταθέσουν τα όπλα αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα συναντηθεί με "τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας".

Πάντως τόνισε ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Ο μελλοντικός αρχηγός του κράτους, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου πως επιθυμεί την "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" της Ουκρανίας, καθώς και ότι θα διατηρήσει στην πρωθυπουργία τον Αρσένι Γιατσενιούκ. Ανακοίνωσε επίσης πως θα πραγματοποιήσει "πολύ πιθανόν" την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι τον προσκάλεσε για τις 4 Ιουνίου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τον Ποροσένκο.  

Ο ολιγάρχης Πέτρο Ποροσένκο αναλαμβάνει τώρα τη γεμάτη κινδύνους αποστολή να κατευνάσει τους φιλορώσους αντάρτες και να οδηγήσει την εύθραυστη χώρα του πιο κοντά στη Δύση.

Βετεράνος επιζών των διενέξεων που σπαράσσουν την πολιτική τάξη της Ουκρανίας, ο οποίος στήριξε με το κύρος και το χρήμα του την εξέγερση που έριξε πριν από τρεις μήνες τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα προκάτοχό του, ο 48χρονος Ποροσένκο κερδίζει πάνω από το 50% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, έναντι μόλις 13% για τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Χάρη στη μεγάλη διαφορά του έχει μια σταθερή εντολή, παρόλο που εκατομμύρια Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις ανατολικές περιοχές οι οποίες ελέγχονται από ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές.
Τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, όμως η δεύτερη σε ψήφους υποψήφια Γιούλια Τιμοσένκο κατέστησε σαφές ότι αποδέχεται την ήττα της, έτσι η χώρα δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε μια τεταμένη αναμονή τριών εβδομάδων για ένα δεύτερο γύρο.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων δίνουν στον Ποροσένκο 53,7% και στην πρώην πρωθυπουργό Τιμοσένκο 13,1%.

Ο Ποροσένκο, γνωστός ως ο "Βασιλιάς της Σοκολάτας" δεν έχει χρόνο για χάσιμο αν θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις του να τερματίσει τις μάχες με τους αυτονομιστές στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές, να διαπραγματευθεί μια σταθερή νέα σχέση με τη Μόσχα και να διασώσει μια οικονομία υπονομευμένη από μήνες χάους και 23 χρόνια μετασοβιετικής διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Το μέγεθος της νίκης του αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι οι Ουκρανοί συντάχθηκαν με το φαβορί με την ελπίδα να τερματισθεί το πολιτικό κενό που εκμεταλλεύεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου φιλορώσοι έκλεισαν εκλογικά τμήματα εμποδίζοντας το 10% του εκλογικού σώματος να ψηφίσει, αντάρτες καταφέρθηκαν εναντίον της "φασιστικής χούντας" και ανακοίνωσαν σχέδιο για την εκκαθάριση της "λαϊκής δημοκρατίας" τους από "εχθρικά στρατεύματα".