Ο Πέτρο Ποροσένκο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο μεγιστάνας της σοκολατοποιίας Πέτρο Ποροσένκο -  ο οποίος είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της εξέγερσης των φιλοδυτικών και της ανατροπής του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο - κερδίζει από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας.  

Σύμφωνα με τα δύο τελευταία exit poll, o Ποροσένκο συγκεντρώνει πάνω από 55% και αφήνει δεύτερη με τεράστια διαφορά, τη Γιούλια Τιμοσένκο.   

Η πρώτη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου, το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Ραζούμκοφ και τη Δημοκρατική Πρωτοβουλία δίνει στον 48χρονο Ποροσένκο ποσοστό 55,9%. Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο έρχεται δεύτερη συγκεντρώνοντας μόλις το 12,9% των ψήφων.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση αυξάνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του Ποροσένκο, στο 57,3%.  

Σε δηλώσεις του, μετά τη σαρωτική του νίκη, ο Ποροσένκο υποσχέθηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με την επιταγή των ψηφοφόρων του. Επίσης, τόνισε ότι πρώτο του μέλημα θα είναι "η λήξη του πολέμου και του χάους και η αποκατάσταση της τάξης στη χώρα".  

Επιπλέον, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τους ένοπλους αυτονομιστές στα ανατολικά, εάν πρώτα δεν παραδώσουν τα όπλα τους. 

Χαιρετίζοντας την νίκη του Ποροσένκο, ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις εκλογές ακόμη ένα βήμα προς την ενοποίηση της χώρας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο. 

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο φαίνεται ότι κερδίζει τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου.

Ο βασικός πρωτεργάτης της εξέγερσης της πλατείας Μαϊντάν - που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς - εκτιμάται πως κατακτά το 57,6% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του Κιέβου, σύμφωνα με έξιτ πολ που μετέδωσε η ουκρανική κρατική τηλεόραση.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σήμερα στην "μισή" Ουκρανία μέσα σε κλίμα διχασμού, καθώς οι ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν συμμετείχαν στην διαδικασία και οι αίθουσες που προοριζόντουσαν για εκλογικά κέντρα, έμεινα κλειστές. 

Αν και υπήρχαν φόβοι για αιματοχυσία, το μοναδικό περιστατικό αιματηρής βίας σημειώθηκε στο Λουγκάνσκ, όπου αυτονομιστές αντάρτες άρπαξαν ψηφοδέλτια από ένα εκλογικό κέντρο στην πόλη Νοβοαϊντάρ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, στην οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας.