Λεηλασίες και αναρχία σε Σερβία – Βοσνία μετά τις πλημμύρες

Τραγική είναι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές της Σερβίας και τις Βοσνίας, από τις καταστροφικότερες και φονικότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών.  

Συνολικά έχουν σκοτωθεί 47 άτομα κι εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να αφήσουν το σπίτι τους, ενώ οι απεγκλωβισμοί πολιτών συνεχίζονται. Η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα των πλημμυρών, που θα αρχίσει να ισχύει από αύριο.  

Παράλληλα, ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες διάσωσης φθάνουν από διάφορες χώρες του κόσμου και διεθνείς οργανισμούς και στις δύο χώρες και η ανησυχία των αρχών επικεντρώνεται τώρα, στη διάδοση ασθενειών, που είναι πιθανό να ακολουθήσει.  

Εκτός όμως από τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει, τους πλημμυρισμένους οδικούς άξονες και τις κατεστραμμένες σιδηροδρομικές γραμμές οι αρχές πλέον είναι αντιμέτωπες με τις συχνές κλοπές και τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, στον εξοπλισμό και στα υλικά καθαρισμού.

Οι κυβερνήσεις της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας έλαβαν μέτρα και απαγόρευσαν την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και σε προϊόντα, η ζήτηση των οποίων έχει εκτιναχθεί, όπως σκούπες, λαστιχένια γάντια και γαλότσες.

Επιπλέον, η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τα πρώτα φαινόμενα λεηλασίας, καθώς σημειώνονται συχνές κλοπές σπιτιών και κτιρίων που εκκενώθηκαν ή κατέρρευσαν από κατολισθήσεις ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές. Επιπλέον, η αστυνομία προειδοποίησε τους πολίτες και για τα φαινόμενα επιτήδειων που συστήνονται ως εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα.  

Στη Σερβία, στους λογαριασμούς αρωγής των πλημμυροπαθών έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 6,25 εκατ. ευρώ και ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούσιτς, προειδοποίησε να μην διανοηθεί κανείς να καταχραστεί την ανθρωπιστική βοήθεια διότι, όπως είπε, χαρακτηριστικά: "Θα υποστεί τέτοιες συνέπειες που θα είναι σαν να του κόβονται τα χέρια".