Δεκάδες νεκροί στη Μαριούπολη- Ρωσικοί πανηγυρισμοί στη Κριμαία

Είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος τιμούσε στην Σεβαστούπολη τους ήρωες που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, δεκάδες χιλιόμετρα πιο μακρυά - στην ανατολική ουκρανική πόλη της Μαριούπολης- φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώνονταν για τον ίδιο λόγο.  

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο ουκρανικός στρατός συγκρούστηκε με ομάδα αυτονομιστών για τον έλεγχο του τοπικού αρχηγείου της αστυνομίας με αποτέλεσμα - στις πολύωρες μάχες- να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 22 άνθρωποι, κυρίως φιλορώσοι. Επίσης ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της περιφέρειας του Ντονέτσκ έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο τριών ανθρώπων. 

  

 

Στο Σλαβιάνσκ, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να βάλουν επικεφαλής του στρατού τους έναν συνταγματάρχη της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας ενώ η αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Κίεβου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές πόλεις του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

 

Οι Δυτικές αντιδράσεις για την πρώτη επίσκεψη Πούτιν στη Κριμαία ήταν σφοδρές καθώς Κίεβο, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ κατακεραύνωσαν τον Ρώσο πρόεδρο, λέγοντας ότι με την επίσκεψή του στη Κριμαία, ρίχνει λάδι στην φωτιά του εμφυλίου που κατακαίει την Ουκρανία.

 

 Πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται πλέον ποια είναι τα κίνητρα του Ρώσου προέδρου, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται αν προσαρτήσει τις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες. Την απάντηση δίνει ίσως το τελευταίο εξώφυλλο του TIME, το οποίο δείχνει τον Πούτιν και συνοδεύεται από 3 λέξεις: πρωθυπουργός, πρόεδρος...Τσάρος.