Αν. Ουκρανία: Επεισόδια βίας σε κατάληψη κτιρίου στο Ντόνετσκ

Περίπου 300 φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα την έδρα της τοπικής εισαγγελίας στο Ντονέτσκ, μετά από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι αυτονομιστές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον του εξαόροφου κτιρίου και εναντίον των περίπου 100 αστυνομικών που φορούσαν εξάρτυση μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και είχαν κυκλώσει το κτίριο.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους εμποδίσουν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων, όμως γρήγορα υποχώρησαν. Το πλήθος τους επιτέθηκε και τους αφόπλισε φωνάζοντας "Φασίστες! Φασίστες!".

Μόλις τους απέσπασαν τα κράνη, τα γιλέκα, τα γκλομπ και τις ασπίδες, οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το χώρο περικυκλωμένοι από δύο σειρές φιλορώσων πολιτών που τους γιούχαραν και τους χτυπούσαν. Ένας αυτονομιστής και ένας αστυνομικός απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα ενώ, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά τη διάρκεια της επίθεσης υπήρξαν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αστυνομικών.

Μόλις μπήκαν στο κτίριο, οι αυτονομιστές πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο, σπάζοντας τις πόρτες και σκίζοντας φωτογραφίες επισήμων και σύμβολα του ουκρανικού κράτους, που πέταξαν και έκαψαν σε μια φωτιά που είχαν ανάψει μπροστά από το κτίριο. 

Οι δράστες, στην πλειονότητά τους νέοι με πολιτικά ρούχα, αλλά και πολλοί που φορούσαν κουκούλες, εισέβαλαν στα γραφεία εξηγώντας ότι "ψάχνουν για όπλα".

Η επίθεση συνέβη στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης υπέρ της Ρωσίας περίπου 10.000 ανθρώπων στο Ντονέτσκ, την πόλη του 1 εκατομμυρίου κατοίκων, την οποία οι αυτονομιστές διεκδικούν ως "τη Δημοκρατία του Ντονέτσκ".

Τα επεισόδια βίας ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την εισαγγελία κατηγορώντας τους εισαγγελείς ότι εργάζονται για την φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου.