Αν. Ουκρανία: Στα χέρια των αυτονομιστών το Λουχάνσκ

Στην πόλη του Λουχάνσκ έχει μεταφερθεί σήμερα το πολεμικό σκηνικό της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τα Χάρκοβο και το Ντονέτσκ. 

Από το πρωί, χιλιάδες φιλορώσοι αυτονομιστές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης, περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια και τα κατέλαβαν, σπάζοντας τις πόρτες και τα παράθυρα με βαριοπούλες και λοστούς, με την αστυνομία να μένει αμέτοχη. 

Αρχικά, οι αυτονομιστές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης, το γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του δημοψηφίσματος και υψώνοντας την ρωσική σημαία.

 

Η ένταση όμως κλιμακώθηκε όταν περίπου 1.000 φιλορώσοι, με την υποστήριξη περίπου 50 βαριά οπλισμένων ανδρών, επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στο Λουχάνσκ και συγκρούστηκαν με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. 

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν από την πίσω πόρτα του αρχηγείου και έριξαν πέτρες εναντίον του κτιρίου. Περίπου 50 άνδρες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ντυμένοι με πολιτικά και άλλοι με μαύρες στρατιωτικές στολές, κρυμμένοι πίσω από αυτοκίνητα πυροβόλησαν εναντίον του, σπάζοντας κάποια από τα παράθυρα.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης και οι δρόμοι γύρω από το αρχηγείου μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες αλλά δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από καμιά πλευρά.

Μέχρι τα σημερινά επεισόδια, η ουκρανική αστυνομία και ο σταρτός φαίνεται να είχαν "αναδιπλωθεί", προκειμένου να μήν οξυνθεί περισσότερο το κλίμα, μετα και τη δολοφονική αποπειρα εναντίον του δημάρχου του Χάρκοβο, ο οποίος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στο Ισραήλ και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ωστόσο, όσο η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που έχουν εξαγγείλει οι φιλορώσοι της Ανατολική Ουκρανίας πλησιάζει, στις 11 Μαΐου, οι αυτονομιστές φαίνεται να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δύναμη.

"Περιμένουμε ενισχύσεις, ακόμη και τεθωρακισμένα", δήλωσε σήμερα ένας από τους ένοπλους φιλορώσους στο Λουχάνσκ, γεννώντας νέους φόβους για μια καινούρια αιματοχυσία. 

Μετά τα τελευταία γεγονότα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε την αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας των πόλεων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καταγγέλλοντας "την αδράνεια", ή ακόμη και "την προδοσία" των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά.

"Η μεγάλη πλειονότητα των μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν το καθήκον τους να υπερασπιστούν τους πολίτες μας", αναφέρει ο Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του.

Υπό τον έλεγχο των φιλορώσων βρίσκονται συνολικά 12 μεγάλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Οι καταληψίες ζητούν την απόσχιση της περιοχής από το Κίεβο και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένωση με τη Ρωσία, παρόλο που η Μόσχα σήμερα ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας και δεν ενδιαφέρεται να προσαρτήσει αυτά τα εδάφη.