Ανατολική Ουκρανία: Αυτονομιστές κατέλαβαν το αρχηγείο του Λουχάνσκ

Μετά το κτίριο των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές εισέβαλαν σήμερα στο περιφερειακό αρχηγείο της κυβέρνησης στην ανατολική πόλη της Ουκρανίας Λουχάνσκ και το κατέλαβαν σπάζοντας πόρτες και παράθυρα, χωρίς καμία αντίσταση από την αστυνομία. Λίγο αργότερα κατέβασαν την ουκρανική και σήκωσαν την ρωσική σημαία, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο του κτιρίου και σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνονται άντρες με στολές παραλλαγής, κρατώντας ασπίδες και φορώντας κράνη, να περιφέρονται σε ένα χώρο που φαινόταν να είναι το φουαγιέ του κτιρίου.

Λίγο αργότερα, οι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το περιφερειακό γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης της πόλης.

Υπό τον έλεγχο των φιλορώσων βρίσκονται συνολικά 12 μεγάλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Οι καταληψίες ζητούν την απόσχιση της περιοχής από το Κίεβο και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένωση με τη Ρωσία, παρόλο που η Μόσχα σήμερα ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας και δεν ενδιαφέρεται να προσαρτήσει αυτά τα εδάφη.  

Στο πεδίο του διπλωματικού πολέμου, η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε επιπλέον 15 Ρώσους αξιωματούχους, ακολουθώντας τα χθεσινό παράδειγμα των ΗΠΑ- γεγονός που ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε αποτέλεσμα της "αδύναμης πολιτικής της Δύσης".  

"Απορρίπτουμε τις κυρώσεις σε οποιαδήποτε από τις σχέσεις μας, ιδίως οι κυρώσεις αυτές που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες είναι ενάντια σε κάθε κοινή λογική", δήλωσε ο Λαβρόφ σε σχόλιά του από την Αβάνα, καθώς βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στη Κούβα.