Κυρώσεις της Ε.Ε. προς 15 Ρώσους αξιωματούχους

Νέο γύρο κυρώσεων σε 15 Ρώσους αξιωματούχους ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των 15 προσώπων είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Νικολάγεβιτς Κόζακ και η αντιπρόεδρος της Δούμα Λουντμίλα Ιβάνοβνα Σβέτσοβα.

Στον κατάλογο των προσώπων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις περιλαμβάνονται επίσης ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Βασίλεβιτς Γκερασίμοφ, καθώς και οι ηγέτες των ουκρανών αυτονομιστών Αντρέι Πούργκιν και Ντένις Πουσίλιν. 

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να χορηγήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια 365 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, για να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της χώρας και στην προώθηση της κοινωνίας των πολιτών.

Η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει μόλις η Ουκρανία υπογράψει μια διεθνή χρηματοπιστωτική συμφωνία. Η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από τα βήματα που θα κάνει το Κίεβο κατά της διαφθοράς, όπως και για την υλοποίηση δικαστικών, εκλογικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Φοβάται επιπτώσεις η Gazprom αλλά όχι οι εταιρείες τεχνολογίας

Η ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι τυχόν επέκταση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την ανάμειξή της στην κρίση στην Ουκρανία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στις μετοχές της.

Η Gazprom και τα στελέχη της δεν έχουν γίνει στόχος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Μόσχα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ο ρωσικός κολοσσός , οι εξαγωγές του οποίου καλύπτουν το 30% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προειδοποίησε επίσης ότι πιθανή διαφωνία με το Κίεβο επί της τιμής του φυσικού αερίου είναι πιθανόν να οδηγήσει στη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Κατά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, 7% χαμηλότερα σε σχέση με το 2013, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και μεσούσης της έντασης με την Ουκρανία. Ο κύκλος εργασιών ωστόσο ενισχύθηκε κατά 10% στα 105 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως χάρη στην αύξηση κατά 15% των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στα 33.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πωλήσεις προς την πρώην Σοβιετική Ενωση και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία ωστόσο μειώθηκαν κατά 21% στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος προσώπων και εταιρειών που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που επιβλήθηκαν χθες Δευτέρα, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ρωσικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

"Δεν βλέπω επί του παρόντος να πλήττεται καμία εταιρεία", δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (την ρωσική Ανω Βουλή).

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι, στο πλαίσιο της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, η Ουάσινγκτον θα απορρίπτει τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απάντησε ότι η Μόσχα είναι σε θέση να αντικαταστήσει με δικά της προϊόντα τις εισαγωγές στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας που ενδεχομένως να πληγούν εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.