Ομπάμα: Η Ρωσία να μην αποσταθεροποιεί την Ουκρανία

Αναγκαίο να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς τη Ρωσία "να μην αποσταθεροποιεί την ανατολική Ουκρανία" λέει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Μαλαισία όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αποφάσεων της G7 να επιβάλλει νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία και προέτρεψε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη να προχωρήσουν στην άμεση και αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή τους.

Παρ' όλα αυτά, οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν από τη G7 δεν πλήττουν σε καμία περίπτωση τις ενεργειακές συναλλαγές της Ε.Ε. με τη Μόσχα. Αυτό θα ήταν το μόνον ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί για να πιεστεί η Ρωσία.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε το Βλάντιμιρ Πούτιν ότι υποκινεί τις αποσχιστικές τάσεις που εκδηλώνονται στα ανατολικά της Ουκρανίας. "Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες αυτές στην ανατολική και νότια Ουκρανία" είπε.

Νέα επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ: Προκλητικές οι ρωσικές κινήσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για τις "προκλητικές" κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Κέρι ζήτησε επίσης τη "χωρίς όρους στήριξη" της Μόσχας στις προσπάθειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των 13 παρατηρητών του οργανισμού "που κρατούνται όμηροι από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ", στην ανατολική Ουκρανία.

Τέλος ο Κέρι κάλεσε επίσης τη Ρωσία "να υποστηρίξει δημοσίως τις ουκρανικές προσπάθειες παρά να τις δυσφημεί".

Η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα αυτή τη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αμερικανική πρωτοβουλία.

Οι ΗΠΑ μπορεί να θέσουν από τη Δευτέρα σε ισχύ το νέο κύκλο κυρώσεων για να επιχειρήσουν να απομονώσουν λίγο περισσότερο τη Ρωσία σε αντίποινα για τις ενέργειές της στην ουκρανική κρίση.

Ανησυχία για τους παρατηρητές στο Σλαβιάνσκ

Φόβους ότι οι απαχθέντες παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα χρησιμοποιηθούν από αυτονομιστές ως “ανθρώπινη ασπίδα” εκφράζει η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, που καταγγέλλει ότι το συντονισμό της επιχείρησης απαγωγής τους ανέλαβε ένας Ρώσος, πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

“Οι τρομοκράτες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τους ομήρους ως ανθρώπινη ασπίδα", αναφέρεται σε ανακοίνωση.