Δορυφορικές λήψεις από το ρωσικό στρατό στα Ουκρανικά σύνορα

Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα νοτιοανατολικά σύνορα με τη Ουκρανία, την περίοδο μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας, έδωσε το NATO στο πρακτορείο Reuters.  

Πρόκειται για φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 27 Μαρτίου του 2014. Σύμφωνα με το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πρόκειται για ρωσικά τανκς και οχήματα μιας ταξιαρχίας στην Kuzminka, στη νότια Ρωσία.   

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA ένας αξιωματικός από το ρωσικό γενικό επιτελείο διέψευσε το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, όπως υποστηρίζει η Συμμαχία, αλλά τον Αύγουστο του 2013.

 

 

Σύμφωνα με τον γγ του Οργανισμού, περίπου 40.000 ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας "όχι για γυμνάσια αλλά έτοιμα για εισβολή."  

"Παρακολουθούμε καθημερινά τις δορυφορικές εικόνες από την περιοχή. Η Ρωσία έχει προκαλέσει εθνοτικές εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία, υποθάλποντας ταραχές. Και η Μόσχα χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη για να επιβάλει ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει ένα ομοσπονδιακό, ουδέτερο κράτος" δήλωσε ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εξαπολύοντας άλλη μια επίθεση στο Κρεμλίνο.

"Αν η Ρωσία σοβαρά επιθυμεί το διάλογο, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απόσυρση των στρατευμάτων" επανέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Από την απόσχιση της Κριμαίας και μετά το ΝΑΤΟ έχει αναστείλει οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ρωσία κι έχει περιορίσει επίσης την πρόσβαση των ρώσων διπλωματών στο αρχηγείο της.

Απαντώντας,  η Μόσχα υποστηρίζει ότι η συμμαχία χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να συσπειρώσει τα μέλη της γύρω από μία φανταστική απειλή και για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της.