Πυρετός διαβουλεύσεων για το μέλλον της Ουκρανίας

Σε όλους τους τόνους διαμηνύεται σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο η σημασία εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι είναι "μείζονος σημασίας" να βρεθεί ο τρόπος να επιλυθεί το ζήτημα.
 
Ο Κέρι είπε στον Λαβρόφ πως μια διπλωματική πρόταση θα ανταποκρινόταν στα συμφέροντα του ουκρανικού λαού, της Ρωσίας και της διεθνούς κοινότητας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε αφότου νωρίτερα είχαν συνομιλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία που είχαν Ομπάμα και Μέρκελ.

Στη συνέχεια, ο Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, τον οποίο και ενημέρωσε για την συνομιλία που είχε με τον Λαβρόφ.

Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει την Κριμαία ουκρανική

Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει την Κριμαία και ότι θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί η κρίση στην ουκρανική χερσόνησο ειρηνικά.

"Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος και δεν θα την παραδώσουμε σε κανένα", δήλωσε ο Αντρέι Ντεστσίτσια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.